Må begrense antall passasjerer på båten

KAOS: Slik så det ut på hurtigbåten mellom Finnsnes og Tromsø søndag ettermiddag.  Foto: Privat

leder

Tre hendelser i regionen de siste dagene viser at vi kan være i ferd med å bli for slepphendte og avslappet med å følge smittevernreglene. At passasjerer på hurtigbåt og fly står «som sild i tønne» — og at ungdom slår seg løs på dansegulvet på et utested — er smittevernbrudd som ikke kan få fortsette. Det må tas grep, og både transportører og arrangører må ta ansvar. Men først og fremst må «folk flest» skjerpe seg.

Folkebladet har de siste dagene fått flere henvendelser fra reisende med hurtigbåten mellom Finnsnes og Tromsø, som er bekymret for smittevernet om bord. Mandag publiserte vi bilder fra hurtigbåtturen søndag ettermiddag, der båten var stappfull og ènmeters-regelen regelrett ble kastet over bord.

Direktør i Troms Fylkestrafikk, Kurt Bones, bekrefter at båten har vært full flere ganger, og at det har vært over 200 passasjerer om bord. Passasjerbegrensningen ble opphevet i juni, og Bones mener at ansvaret nå først og fremst ligger hos den enkelte passasjer.


Mener korona-reglene «kastes over bord»

Flere reisende på hurtigbåten mellom Finnsnes og Tromsø har uttrykt bekymring rundt smittevernet ombord. Søndag ettermiddag var båten stappfull og den berømte ènmeters-regelen ble regelrett kastet over bord.


Det er ikke kommuneoverlege Aslak Hovda Lien enig i. Han viser til veilederen for offentlig transport, der det anbefales å følge ènmeters-regelen, men at den kan fravikes på reiser som varer under èn time. Som kjent tar hurtigbåtturen mellom de to byene godt over èn time. Lien er nå i dialog med Troms Fylkestrafikk — og den kloke beslutninghen bør være å igjen redusere antall passasjerer om bord slik at ènmeters-regelen kan følges uten store utfordringer for passasjerene. Slik det er nå, med lange, tette køer når passasjerene skal gå om bord og i land, kan vi ikke ha det.

Det samme gjelder forholdene ved Tromsø lufthavn, som mange fra vår region benytter. Der ble det i helga rapportert om trengsel ved om bordstigning. Lufthavnsjef Ivar Helsing Schrøen sier han «ikke kan være smittevernpoliti» når folk har det travelt og vil først fram. Men det er åpenbart at de ansatte ved lufthavna må kunne ta grep for å regulere og kontrollere køene — og hele tiden oppfordre folk om å holde ènmeters-regelen.

Grep tok ledelsen ved Svingen discopub i Heggelia lørdag kveld, da dansegulvet plutselig ble fyllt av ungdommer lørdag kveld. Utestedet ble etter hvert stengt. Men ved utestedene må man ha kontroll hele tiden, og enkelte utesteder har faktisk laget fysiske hindringer ved å sette ut stoler for å hindre at folk skal danse. Men også her påphviler det festdeltakerne selv et stort ansvar. Konsekvensen ved brudd er nettopp det som skjedde i Heggelia — at festen avlyses og folk sendes på dør. Slik må det være.

Rundt om i landet har vi i høst sett en rekke eksempler på at vi har blitt mer avslappet og likegykdige til smittevernreglene. Dugnadsånden fra i vinter og vår er åpenbart svekket. Det kan ikke fortsette. Vi må rett og slett skjerpe oss!

Minileder: Følg opp!

Frank Sebulonsen og Walters bilberging har brukt flere millioner på en ny monster-bergingsbil spesielt utviklet for Senja-vegene.

Nå gjenstår det bare at politikerne følger opp og strør ut millioner for å ruste opp sjømatveiene.