Om å finne balansen på julebordet

Vi må fortsatt holde dugnaden i gang i ganske mange måneder

Folkebladet på lederplass 28. september 2020

SPRIT: Det handler om å ta med seg dugnadsånden inn i sosiale lag.  Foto: Vidar Ruud

leder

Det er tidlig ennå — men vi må bare ta det inn over oss: Etter en sommer og høst med smitteoppblomstring uttrykker nå helsemyndighetene bekymring for julebordsesongen som nærmer seg med stormskritt. Det er ikke så rart. Énmetersregelen er ikke det folk flest forbinder med julebord og store mengder inntak av alkohol.

Utelivsbransjen har også fått strenge innskrenkninger på skjenketiden, der alle må stenge serveringen ved midnatt. I Oslo er dette ytterligere redusert til klokka 22.

Det er viktig å sørge for at ikke julebordene bidrar til en ny smitteoppblomstring, men at folk viser aktsomhet og er bevisste, også når mat og alkohol på arbeidsgivers regning kommer med i regnestykket.

Samtidig kan vi ikke stryke årets julebordsesong med et pennestrøk. Det har vært et tøft år, med permitteringer, risikoutsettelse for ansatte og logistiske utfordringer på hjemmefronten.

Vi har derfor stor forståelse for folks behov for å samles, og å opprettholde tradisjoner. Og enda viktigere er det at julebordsesongen er viktig inntjening for en restaurant-, hotell- og utelivsbransje som allerede har vært nødt til å ta en stor del av støyten på vegne av storsamfunnet for å stoppe koronasmitte.

Håndteringen av pandemien er hele tiden en konstant avveining mellom nødvendige forholdsregler og forsiktighet, der man samtidig prøver å holde samfunnet i sving, med folk i arbeid og forståelse for folks behov for å leve, ikke bare overleve.

Derfor hviler det et stort ansvar på myndigheter, arbeidsgivere og den enkelt i å opprettholde en streng selvdisiplin på smitteverntiltak.

En god huskeregel kan være at for hvert glass sprit som når ganen, bør også en dose håndsprit påføres nevene. Og i sum handler dette om å ta med seg dugnadsånden inn i sosiale lag, enten der er private tilstelninger, fest på lokalet, eller julebord med gode venner eller arbeidsgiveren. Reglene må følges og etterleves ekstra nøye når man samles og inntar alkohol — og fristes av å ta en dans.

Smittetallene i Norge, med lokale store oppblomstringer, forteller oss at vi fortsatt i ganske mange måneder må holde dugnaden i gang. Det var krevende i sommer, og det blir ikke mindre krevende når vi nå nærmer oss julebordsesongen — og ikke minst selve julefeiringa som ligger bare tre måneder fram i tid.

Minileder: Hytte-eksplosjon

Omsetningen av hytter har økt med 36,6 prosent under koronapandemien, viser tall fra Eiendom Norge.

Det tok vel av da hytteforbudet endelig ble opphevet.