Det handler om å holde ut

FORBEREDT: Kommunene i regionen bør forberede seg på lokale smittebølger. 

Viktige ord som også er verdt å merke seg for kommunene i vår region

Folkebladet på lederplass onsdag 16. september
leder

«Håll ut, vi klarar det», synger svenske Bo Kaspers Orkester i en av sine fineste låter. Det er nettopp det koronapandemien nå handler om — å følge reglene og holde ut til smittebølgen roer seg, en vaksine er utviklet og verden kan gå videre som før. Det er gått et halvt år siden verden ble en totalt annen — dagen da hele Norge stengte ned og folket ble tvunget til hjemmeisolasjon.

Et halvt år har passert der vi har gått rundt og vært bekymret, hvor vi har sluttet å gi hverandre klemmer og blitt vant til å gå med maske på buss og fly. Hvis noen hadde havnet i koma i starten av mars, og våknet opp nå, ville de dramatiske endringene virket nærmest som en dommedagsfilm.

På mange måter har vi fått vite hvordan nordmenn ville klart seg i en krig. Vi har vist fram en formidabel fleksibilitet, og er, sammenlignet med de fleste andre land, flinke til å innordne oss og følge rådene til myndigheter og eksperter. Det har kommet godt med, og gjør at det foreløpig har gått så vidt bra.

Vi har innordnet oss etter utestedene som stenger ved midnatt. Aldri i vår livstid har vi vært så rene på hendene. Vi bruker mer sprit på hendene enn i drinker,

Elevene har fått lov til å gå på skolen igjen, mens universitetene driver et slags vekselbruk med fysiske forelesninger og undervisning på Teams og Zoom, der det er mulig.

De som jobber i helsevesenet har fått vist seg som noen sanne helter i månedene som har gått, der de sømløst har holdt hjulene i gang, alle utfordringene til tross. Panikken har ikke rammet det norske samfunnet, sånn som det har andre steder, fordi vi har hatt tilsynelatende god kontroll — og da særlig i helsesektoren.

Myndighetene, både regjeringen og lokal, har guidet oss rimelig trygt gjennom uføret så langt. Rådene har vært basert på Folkehelseinstituttets ekspertise, ikke tilfeldige gjetninger fra politikere. Det er nok av eksempler på at det ikke alltid går slik. For å ta i bruk en nordnorsk klisjé — vi har faktisk «stådd han av».

Fortsatt har vi brukbar kontroll i Norge, med noen få unntak. Helseminister Bent Høie oppforet tirsdag alle kommuner i Norge om å forberede seg på nye lokale utbrudd. «Bygg opp beredskap, forbered dere på lokle utbrudd og lær av dem som har vært gjennom det», var oppfordringen fra Høie.

Viktige ord som også er verdt å merke seg for kommunene i vår region, som i praksis ikke har hatt smitte siden den første bølgen for et halvt år siden.

Minileder: Tvilling-jubel

Mikkel Konradsen Ceïde (19) har fått proffkontrakt med Rosenborg, og følger i tvillingbror Emils fotspor.

Dobbel grunn for moderklubben Finnsnes IL å være stolt!