Bare smake på godsakene — ikke kjøpe

UFORSTÅELIG: T Tor Petter Christensen i Aurora Spirit kan gi smakspøver, men får ikke selge sine produkter, 

Ikke en endring som vil forrykke hele den norske spritmonopolmodellen

Folkebladet på lederplass tirsdag 15. september
leder

Som turist i Norge kan du handle med deg de rareste ting som angvelig skal være typisk norske. Det er fra sokker med naturmotiver og bredde- og lengdegrader, elger i solnedganger, troll i alle størrelser og typer, gensere, kniver og kjøleskapsmagneter. Du finner dyre suvenirer i form av ullplagg, duodji og realt håndverk, til billig, utenlandsprodusert skræl.

Mye av dette ville neppe den gemene nordmann neppe ville se på med stolthet om han fant det i et hus i utlandet. Det er altså nær sagt fritt fram å selge hva du vil som en typisk norsk suvenir. Alt, bortsett fra sprit.

For Aurora Spirit i Lyngen, eid av målselvdølene Tor Petter Christensen, Hans-Olav Holtermann Eriksen og Vidar Bjørnås, er dette et leit problem. De erblant de ytterst få spritprodusentene her til lands, og kan skilte med å være verdens nordligste whiskydestiller. De pryder seg med hederen som ett av verdens beste visningsanlegg, men har ikke lov å selge småflasker med sine produkter. I Norge er det nemlig kun Vinmonopolet som kan selge sprit og sterkøl.

For øl- og ciderprodusentene som vil drive salg lokalt, er reglene annerledes. De kan selge alle sine varer, opp til en styrke på 20 prosent alkohol. Spritprodusentene derimot har ingen slike muligheter. Daglig leder Tor Petter Christensen kan altså ta sine besøkende med på en omvisning, fortelle om, forklare og sågar la gjesten få en smaksprøve, men å selge er utelukket etter dagens lover.

Selv mener destillatøren regelen er uforståelig. At man vil ha en monopolordning i Norge er ikke temaet. Nå ønsker Christensen kun å få lov til det samme som andre alkoholprodusenter, selge småflasker med sine produkter.

Ønsket fra Aurora Spirit er høyst forståelig. Det er vanskelig å forstå hvor norske myndigheter vil med en slik regel. De som kjøper slike flasker kjøper de i all hovedsak nettopp som en suvenir, og ikke for å øke alkoholkonsumet. I tillegg er de oftest også utlendinger, og dermed neppe i målgruppa for den norske monopol-modellen.

Nylig besøkte stortingsrepresentant for Troms Sp, Sandra Borch, destilleriet i Lyngen — og etter påtrykk fra sin partifelle, ordfører Dan-Håvard Johnsen, har hun landet på at salg av småflasker med sprit bør bli tillatt.

Det er å håpe at Borch når fram på Stortinget. Det er tross alt ikke snakk om en endring som vil forrykke hele den norske spritmonopolmodellen. Men det er for så vidt greit å starte i det små.

Minileder: Høy og lav

«i dag blir det høysommer», skriver vg.no. Og det handler selvsagt om Oslo og Østlandet.

Da har vi vel lavsommer nordpå, da.