«Ernas tøffe kamp for fornyet tillit»

VALGKAMP: Erna Solberg får en krevende valgkamp for å målet om fortsatt regjeringsmakt. 

Det ser mørkere ut nå for Solbergs suksessfaktor

leder


Høyre holder i dag sitt koronautsatte, halvveis web-baserte landsmøte — mens partiet er vekselvis klart størst og i desimalkamp med Ap på målingene. Erna Solberg er Høyre-statsminister på syvende året, og muligheten for fornyet mandat etter 2021-valget skal slett ikke avskrives. De ferskeste meningsmålingene tyder på at alt avhenger av hvilke småpartier som går klar av sperregrensen for utjevningsmandater.

En like viktig faktor på borgerlig side, er Frps oppslutning. Solbergs forhenværende regjeringspartner har hittil ikke høstet gevinster av oppbruddet og overgangen til opposisjonsparti.

Hensynet til to nåværende og en tidligere partner må nødvendigvis bli et vesentlig element i Høyre og Solbergs strategi frem mot valget.

I Aftenposten torsdag benytter Høyrelederen et foran-landsmøtet-intervju til å ønske Frp velkommen tilbake, med et løfte om «betydelig innflytelse» på neste års statsbudsjett.

Responsen ble som hun måtte forvente. Den uteble. For nå er det en aggressiv markeringspolitikk som gjelder for Siv Jensens parti. Og forab neste stortingsvalg har Frp blåst liv i sin gamle læresetning om ikke å støtte en regjering partiet selv ikke er medlem av — om de er invitert aldri så mye.

Erna Solbergs store prosjekt — en borgerlig firepartiregjering — holdt helt til det ble tydelig at den politiske spennvidden simpelthen er for stor. Men det står respekt av innsatsen med å holde Frp, KrF og Venstre samlet i rollene som partner eller støtteparti.

Dette stiller store krav til kompromiss- og balansekunst, så store at røster i Høyre tidvis har etterlyst partiets egen profil. Utkastet til program for neste stortingsperiode har per definisjon til formål å imøtekomme dette behovet.

Programpunktene preges også av behovet for å hindre en velgervandring til Frp og samtidig lette overgangen fra Ap — og inneholder ellers en gjenkjennelig Høyre-politikk, uten de store og dristige reformer. Det ville da heller ikke være så lett etter å ha hatt makten og muligheten gjennom to valgperioder.

Topplasseringen på målingene bør for øvrig ikke tilskrives korona-styringen alene. Nivået var det samme ved 2017-valget. Men det ser mørkere ut nå for Solbergs suksessfaktor «stø kurs gjennom kompromisser».

Minileder

Klasseforskjell

Hurtigruten-sjef Daniel Skjeldam tjente 14,5 millioner kroner i fjor, mens de dårligst betalte i Hurtigruten tjener 29 kroner timen, skriver Nordlys.

Det er forskjell på å reise på 1. klasse og på arbeiderklassen.