Å godta et valgtap

Valg: Donald Trumph.   Foto: AP Photo/ Richard Drew, File

Man får bare håpe at de demokratiske grunnkreftene overvinner verstefallscenarioene i en dypt splittet og tungt bevæpnet befolkning.

Folkebladet på lederplass mandag 3. august
leder

Datoen for det amerikanske presidentvalget kan ikke endres og ikke under noen omstendighet av presidenten. At et kvalifisert flertall i Kongressen for første gang skulle benytte sin konstitusjonelle mulighet til en utsettelse, kan avskrives. Donald Trumps tvitrede antydning ble møtt med hoderysting og oppgitte smil også i hans egen leir. «Flyttemeldingen» kan sikkert sees som en reflekshandling. Rett før kom anslag som viste en historisk, katastrofal knekk i USAs økonom i andre kvartal. Behovet for å avlede oppmerksomheten er stort, og det øker.

Bekymringsvekkende målinger for Trump skyldes håndteringen av opprøret som griper om seg etter politidrapet på George Floyd, og det skyldes fraværende ledelse under den koronaepidemien hvor USA nå er blant de hardest rammede land i verden. Her henger ting sammen. Men isolert sett er intet mer skremmende for en president som stiller til gjenvalg enn et økonomisk tilbakeslag som er følbart og alvorlig for velgere flest.

Trump forkynner ofte og gjerne at han er en fyr som hater å tape — dersom noen skulle være i tvil. Akkurat det kan jo sies å være et fellestrekk for politiske ledere. Et kjennetegn på ledere i demokratiske land er imidlertid evnen til å akseptere et valgnederlag. Nedsatt evne forbindes med autoritære trekk i personligheten. Trump prosederer for sin del på at han bare vil forhindre et upålitelig og omstridt valgutfall. Det er imidlertid ikke dokumentert at dette vil skje med en mer utstrakt bruk av poststemmer, av smittehensyn. Og hvor lenge, i Donald Trumps tankeverden, skulle valget utsettes før han ville anse det trygt å åpne valglokalene? Tre måneder? To år? Til økonomien bedres?

Problemet er at et rettferdig valg, etter Trumps definisjon, er et valg med Trump som vinner. Det faretruende — også ved den utsettelses-Twitteren som han senere modererte — er forestillingen han systematisk bygger opp, hvor et tap i november viser at valget var rigget, kuppet og svindlet av onde krefter i skjellsordet «Washington». Hvilke krefter kan utløses i velgerdypet hans ved et nederlag han nekter å godta? Man får bare håpe at de demokratiske grunnkreftene overvinner verstefallscenarioene i en dypt splittet og tungt bevæpnet befolkning.

Minileder: Ta testen

Helseminister Bent Høie sier at å bli sint og få folk til å skamme seg gir viruset bedre forutsetninger for å spre seg. – Du skal ikke skamme deg, du skal teste deg, sier Høie

En test for mye er bedre en nok en gang nedlukking av samfunnet.