«Helsesjekk — det skulle bare mangle»

TESTES: Svenske helserarbeidere må nå gjennom to korona-tester før de får jobbe i Norge, 

leder


Så snudde regjeringa, og helse- og omsorgsdepartementet endret onsdag regelverket slik at svenske helsearbeidere fra nå av må gjennom to obligatoriske korona-tester før de kan arbeide i Norge. Det skulle blott bare mangle. Og det styrker tilliten til det norske smittevernarbeidet. Men det måtte altså to smittetilfeller til med utenlandske helsearbeidere involvert, før endringen kom.

Noe er riv, ruskende galt med regelverket når det er strengere smittevernregler for leiearbeidere som skal snekre hus eller bygge skip i Norge, enn det er for for leger som skal behandle sårbare eldre og syke. Det har regjeringa nå innsett, men det har tatt sin tid.

Ved starten av ferieavviklingen ved norske sykehus og sykehjem hadde vi da allerede fått to tilfeller av smittespredning fra svenske helsearbeidere på sommerjobb i Norge. Ved Nordfjord sykehus og ved Helgelandssykehuset har det ført til spredning av koronasmitte, til stenging av avdelinger og til isolasjon av pasienter og karantene for andre ansatte.

Onsdag endret endelig helse- og omsorgsdepartementet regelverket, slik at svenske helsearbeidarar fra nå av må gjennom obligatorisk korona-testing før de får gå ut i arbeid. Kravet er to uliker tester. Er den første negativ, kan personen gå inn i aktivt arbeid, men må være i karantene i sin fritid. Denne karantenen blir først opphevet dersom også den andre testen er negativ.

Vi vet å sette pris på spesielt svenske sykepleiere, leger og annet helsepersonell som kommer til Norge for å jobbe. Det norske helsevesenet ruller ikke rundt uten dem. Det er selvsagt det vesentligste argumentet for å ta imot disse leiearbeiderne med åpne armer. Men det er ingen god grunn for å gjøre unntak for karanteneplikten.

Det er et paradoks at reglene som nå er hasteinnført for utenlandske helsearbeidere, er de samme som gjelder for for eksempel hussnekkere og verftsarbeidere som kommer til Norge fra land med langt lavere smittespredning enn Sverige. Noen bedrifter har brukt store beløp på å ha arbeidere uvirksomme i karantenetiden. Først i to ukers karantene, så ble den kuttet ned til ti dager — og først mandag i denne uka kunne de slippe unna med samme testregime som nå også blir innført for svenske helsearbeidere.

Og disse ekstrakostnadene har norske entreprenører og andre bedrifter, som er helt avhengige av utenlandsk arbeidskraft, tatt selv — uten kompensasjon eller støtte. Helsevesenet har dermimot hatt mulighet til å gjøre unntak — med fare for at sårbare pasienter måtte betale prisen. En uholdbar risikostyring — og en helt urimelig forskjellsbehandling.

Forbanna

Da statsminister Erna Solberg onsdag hadde et videomøte med et ungdomspanel fra Nord-Norge, fikk hun klar beskjed fra en av deltakerne: – Vi må få bygget den forbanna Nord-Norgebanen!

Forhåpentligvis forsto statsministeren budskapet, selv om «det er langt opp dit».