«Vi må skjerpe oss, nye tiltak kan komme»

RESPEKT: Vi må ikke slippe taket, men fortsette dugnaden med høyt engasjement. 

leder


Er engasjementet for «den store dugnaden» i ferd med å slukne? Er vi virkelig villige til å kaste bort flere måneder med strenge regler, isolasjon og karantene bare fordi vi ikke klarer å overholde noen ganske enkle smittevernregler? Tendensene er ikke gode, spesielt fra sist helg, da folk sto og satt tett i tett på utesteder, badestrender og i gatene. Èn-metersregelen ble brutt så det suste flere steder.

Først og fremst er dette et storbyfenomen, fordi det handler om store folkemengder som samles. Både fra Oslo og Trondheim kom det mange bekymringsmeldinger etter helga, med sydende uteliv i behagelige kvelds- og nattetemperaturer. Men også i distrikts-Norge, inkludert vår egen region, er det ingen tvil om at èn-metersregelen ikke voktes like nøye som tidligere i koronapandemien. Det er en tendens vi er nødt til å motvirke — hvis ikke er det ganske åpenbart at vi kan risikere at nye tiltak kan komme.

Foreløpig er konklusjonen og statistikken ganske grei: Norge har god kontroll på smittespredningen. Den er lav sammenlignet med nesten alle andre land. Men nå har assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sagt klart fra: Han advarer mot utviklingen, og ser samme tendens: Vi går for nærme hverandre, vi følger ikke like nøye med. Om vi vasker hender like ofte eller hoster og nyser i armhulen, er vanskelig å kontrollere. Men at vi samles for mange og for tett hersker det ingen tvil om — det har bilder fra uteliv og badestrender landet rundt dokumentert.

Vi må med andre ord skjerpe oss kraftig. Perioden med stengte skoler, butikker, hoteller, restauranter og idrettsarenaer ønsker ingen av oss tilbake. Hele samfunnsmaskineriet har i realiteten stoppet opp i nesten tre måneder, og konsekvensene ser vi alle.

Nå er ferieavviklingen i full gang, og både finnlendere og svensker kommer over grensa, samtidig som vi nordmenn beveger oss mer. Det er ganske åpenbart at faren for smitte øker, og sannsynligheten er stor for at vi kan få en stigende smittekurve i sommer og høst, Poenget er å holde kurven som lav som mulig, og da kan vi ikke framstå som sultefôret på festing, klemming og vanlige former for sosial omgang. Smittefaren er fortsatt stor — det kan vi ikke glemme selv om sommervarmen kommer og fristelsene øker.

Det er helt åpenbart at regjeringens og helsemyndighetenes oppfordringer ikke har samme effekt som vi opplevde tidlig i pandemien, Mange oppfører seg mer intimt, det klemmes mer enn før, og bruken av håndsprit rapporteres å ha gått kraftig ned. Og selv om smittetallene fortsatt er lave og situasjonen er under kontroll, sier det seg selv at dersom tendensen fortsetter som nå og kurven stiger, vil det bli innført ny restriksjoner.

Derfor er det så viktig å fortsette dugnaden med høyt engasjement. Vi har alt for mye å tape.

Ikke avlyst, nei

Russen i Tromsø får kjeft for hærverk, flaskeknusing og tilgrising.

Russefeiringa var tydeligvis ikke avlyst, likevel.