Vi kan reise — men helst ikke...

SKAL, SKAL IKKE: Syden, strender og europeiske storbyer frister selvsagt... 

Å følge nøye med på restriksjoner og reiseråd er første bud

Folkebladet på lederplass mandag 29. juni
leder

Flyselskapene frister og hotellnæringen jubler. Fra 15. juli kan nordmenn igjen dra på ferie til en rekke europeiske land — og europeere flest kan komme til Norge. Hvilke land som omfattes av oppmykingen avgjøres fortløpende og ut fra de samme koronakriteriene som gjelder for Norden. For land med høy smittegrad beholdes karantenekravet.

Men budskapet fra trekløveret Erna Solberg, Bent Høie og Espen Rostrup Nakstads pressekonferanse sist torsdag var at det igjen blir mulig med både en Syden- og en europeisk storbytur ut på sommeren. En mulighet er imidlertid ikke det samme som en oppfordring — en del av budskapet som det er viktig å få med seg.

Den gradvise gjenåpningen som nå foretas i en rekke europeiske land, kommer på et tidspunkt hvor WHO melder om økende koronasmitte i Europa totalt sett. Men her er det store geografiske forskjeller, og variasjonene er store også i nasjonale og lokale restriksjoner.

«Vi kan ikke åpne alt på en gang», poengterer statsministeren, en strategi som er logisk nok tross alle sine innebygde inkonsekvenser. Man får tro at innvendingene fra blant andre Sykepleierforbundet er tillagt tilstrekkelig vekt: Neste koronabølge kan komme tidligere og kraftigere enn den ellers ville ha gjort.

Noe europasugne nordmenn må ha klart for seg, er i alle fall at planlegging kan vise seg vanskelig. Listen som skal legges ut 10. juli over karantenefrie land, kan være forandret på avreisedagen. Tyskland og Spania har nylig stengt av to områder, og Norge har for sin del stengt for Gotland, som hittil har vært en øy i det isolerte Sverige.

Å følge nøye med på restriksjoner og reiseråd er første bud for alle som vil utenlands i sommer. Og igjen: Det er ingen normalisering av utenlandstrafikken som nå varsles.

En viss tilstrømning fra «godkjente» land til våre fjorder, fjell og byer krever en solid beredskap i helsevesenet i hver enkelt kommune, noe som forhåpentlig er på plass. Men enten vi lar oss friste til en utenlandstripp eller følger myndighetenes underforståtte oppfordring om å helst å feriere innenlands, må dugnaden videreføres:

Med håndhygiene, holde avstand, holde seg hjemme ved visse symptomer, å la seg teste ved mistanke, og det som ellers har bidratt til en tetplass på europeisk smittestatistikk.

Minileder: Kler navnet

På Snyfjellet gård på Senja var det så mye snø at eierne måtte grave fram flaggstanga i vår. Men nå er de klare til å ta imot sommergjester.

Snakk om å leve opp til navnet.