La barna og bredden slippe til i fotballen

BLÅS I GANG: La barn og unge slippe løs på fotballbanen — jo før jo bedre. 

Det er ingen som har interesse av å gå på tvers av rådene fra myndighetene

Folkebladet på lederplass onsdag 24. juni
leder

Vi har vært tilhenger av en varsom og fornuftig gjenåpning etter koronakrisen, men det betyr ikke at all logikk settes til side. Det henger ikke på greip at breddeidretten settes utenfor all aktivitet hele sommeren, selv der det ikke finnes snev av smitte. Derfor er det forståelig at både fotballkretser og fotballfolk generelt engasjerer seg — blant annet på Facebook-grupper som «La barna (og voksne) få spille — nå!»

I forrige uke ble det klart at Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet ikke vil anbefale at det åpnes for fotballkamper i barne- og breddeidretten før 1. september. Mens badeland og treningssentre åpnes med naturlige restriksjoner — og elitelagene sparker i gang serien — har man konkludert med at barna så å si mister en hel utesesong. I alle fall i nord.

Det blir unektelig merkelig at treningssentre i Oslo eller danskebåten fylles opp, mens barna i i helt smittefrie regioner holdes utenfor helt til 1. september. Når logikken brister, betyr det også at selve smittevernregimet havner i miskreditt.

Det er kanskje det farligste av alt, ettersom tillit har vært kvalitet nummer en gjennom tre-fire siste månedene.

For stibeint tolkning og prioritering har sin pris — og den blir veldig høy for barna, både sosialt og sportslig. Vi har derfor stor forståelse for den frustrasjon man blant annet bærer til torgs i Troms fotballkrets, både på vegne av barneidretten og de nest beste. Daglig leder Jo Are Vik er med god grunn bekymret for at spiller kan slutte og lag gå i oppløsning hvis vi må vente helt til september.

Alle er i stand til å følge opp smitteverntiltakene på ansvarlig vis i breddeidretten, samtidig som man naturligvis er årvåken for oppblussing lokalt. Det er voksne, ansvarlige mennesker som styrer dette fra sidelinjen — og som vil gjøre sitt ytterste for trygghet. Det skal svært gode grunner til for å holde jenter og gutter på pinebenken gjennom en hel sommer.

Det framstår som alt for rigid — og spørsmålet er nok en gang hvorfor det ikke er mulig å gjøre lokale avveininger. Den er basert på lokale forutsetninger.

Selvfølgelig bør gjeldende smittevernregler holdes i hevd. Det er ingen som har interesse av å gå på tvers av rådene fra myndighetene. Alle respekterer dette, men både fotballforbundet og idrettsforbundet bør videreføre tett dialog for å sikre aktivitet for barn og unge.

Minileder: Russestøy?

«Mye støy fra russen», melder politiet i Tromsø.

Vi har ikke hørt en lyd fram dem, her på berget.