«Èn meter er fortsatt èn meter»

Bare slik får man også bred oppslutning om den dugnaden som fortsatt pågår

leder

Sakte, sakte — og for noen alt for sakte — åpnes samfunnet. Noe kan vi gjøre, noe har fortsatt restriksjoner, men fortsatt er det mye vi ikke har anleding til. Ikke alt er like enkelt å forstå. Fotballmiljøet stiller seg uforstående til å at man har strenge restriksjoner for publikum på stadion og fortsatt full stopp for bredde- og barnefotballkamper, mens topp-fotballen ruller og det er store ansamlinger av folk på eksempelvis kjøpesentrene.

Det er krav til munnbind på flyet, men ikke på bussene og båtene. Og vi tillater oss å stå som sild i tønne i protestaksjoner.

Det er lett å tenke at vi har kontroll på situasjonen. At nå som samfunnet gradvis åpnes, så kan vi gå litt tettere på, vaske hendene litt sjeldnere og være sammen i større grupper. Dessverre er det altså i strid med hva myndighetene sier.

De har gitt oss lillefingeren, men vi krafser fortvilet etter hele hånda — og resten av kroppen med.

Flere leger og smitteverneksperter er bekymret for at folk har blitt mer slurvete. At man glipper på håndhilsing, håndvask og det å holde avstand. Folk trenger åpenbart noen påminnere om at faren ikke er over, og peker til Danmark og Nord-Sverige, der ting brått var ute av kontroll igjen.

Ekspertisen er rett nok litt sprikende i hvor lenge covid-19 vil påvirke oss, men ingen snakker om uker. Alle snakker om måneder. Spørsmålet er mer om vi snakker om år eller måneder. At ting er bedre i dag enn de var for noen få uker siden er nokså innlysende, men veien tilbake er kort. For de bedriftene som endelig ser lyset i enden av tunnelen, vil en ny runde med lockdown være katastrofalt.

Ansvaret for det ligger ikke hos staten og helsemyndigheten. Det er heller ikke kommunene eller næringslivet som avgjør. Det er vi. Det er det vi gjør i det daglige som påvirker spredningen av viruset. Det unngår vi gjennom å følge rådene om avstand og hygiene. For som kjent er det for sent å snyte seg når nesen er borte.

Men myndighetene har ansvar for å forklare oss hvorfor det er så viktig å fortsette å følge rådene. Og forklare hvorfor noen grupper og institusjoner i samfunnet slippes løs, mens andre har strenge restriksjoner. Som eksempelvis i idretten.

Bare ved å informere bredt og forklare hva en gradvis oppmykning egentlig betyr, vinner man forståelse i brede lag av befolkningen. Og bare slik får man også bred oppslutning om den dugnaden som fortsatt pågår for fullt i det norske samfunnet.

Minileder

Politisk kulde?

Line Miriam Haugan (Frp) søkte permisjon fra Senja kommunestyre torsdag for å få dra hjem og hente boblejakke. Forklaringa var at det var så kaldt i den midlertidige kommunestyresalen på Finnsnes ungdomsskole.

Den politiske temperaturen er ikke kjent for å være lav i Senja.