«Bør utsette saka om kurderfamilien»

BOSETTING: Den kurdiske familien har ventet to og et halv år på bosettingskommune. I dag kan saka avgjøres. 

leder


Den omstridte saken om bosetting av en kurderfamilie med tre multifunksjonshemmede barn skal etter planen avgjøres i Senja kommunestyre i dag, torsdag. Nå viser det seg at kunnskapsministeren svarer i Stortinget fredag i samme sak. Derfor bør det være åpenbart at kommunestyret utsetter saken, om så bare til kommende tirsdag, da andre del av kommunestyremøtet avvikles.

Ordfører Tom-Rune Eliseussen (Sp) sier til Folkebladet at saka skal behandles i kommunestyre torsdag etter planen. Men det vil komme et forslag fra Herbjørg Valvåg (SV) om utsettelse — fram til kunnskapsministeren har svart.

Det var vararepresentant på Stortinget, Katrine Boel Gregussen (SV), som i forrige uke kom med skriftlig spørsmål til barne- og familieminister Ida Lindtveit Røse (KrF) om bedring av de økonomiske støtteordningene til kommuner som bosetter mennesker med nedsatt funksjonsevne. Det blir i stedet kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (Venstre) som skal svare.

Det fornuftige må være at behandlingen i kommunestyret utsettes til 23. juni — slik at svaret fra kunnskapsministeren foreligger. Dette svaret kan inneholde helt avgjørende momenter i saken. Men ordføreren er ikke enig: – Vi må behandle ut fra de opplysningene som ligger i saken per dags dato. Vi forholder oss til de utredninger som ligger i saken fra administrasjonen, sier ordfører Eliseussen i intervjuet med Folkebladet.

Saken har ridd Senja kommune som en mare i over to år. Å stresse fram en behandkling dagen før saken kommer opp i Stortinget framstår lite fornuftig, spesielt siden kommunestyremøtets del to skal foregå tirsdag til uka.

Årsaken til at ingen kommuner har sagt ja til bosetting av familien er at spesielle tilskuddsordninger avsluttes etter fem år. Senja kommune frykter en «kostnadsbombe» når fem år er gått. Foreldrene bor nå på asylmottaket på Sjøvegan, mens de tre barne oppholder seg i Senja kommune.

I kommunestyremøtet torsdag vil Herbjørg Valvåg (SV) foreslå at saken blir utsatt. Hun forventer et positivt svar fra integreringsministeren, og at det ryddes opp i det Valvåg mener er en systemfeil.

Senja kommune har allerede uforholdsmessig store utgifter knyttet til bosatte flyktninger og andre med funksjonsvansker, også sammenlignet med betydelig større kommuner. Derfor har administrasjonen og formannskapet sagt nei til bosetting. Det er knyttet sterke følelser til saken, og svært mange har engasjert seg — også politikere i ulike leire.

Når viktige opplysninger fra regjeringa kan komme fredag, bør politikerne i Senja vente med å fatte en endelig avgjørelse.

Minileder

Syden her

Det er meldt opptil 30 varmegrader til helga i Midt-Troms.

Plutselig er bekymringene over sydenturen som gikk i vasken borte som dugg for sola.