Protestaksjoner og smittefare

DEMONSTRASJON: – At massedemonstrasjonene har spredd seg til store deler av den øvrige verden, er derfor et sunnhetstegn, skriver Folkebladet på lederplass. Her fra Oslo.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

leder

Avsky-markeringene etter politivolden og drapet på George Floyd i Minneapolis, griper om seg over hele verden. Nå har de også nådd Troms, med markeringer både i Harstad og Tromsø. Man burde forvente at det går for seg i ordnede former — slike arrangementer har et sett med smittevernregler å forholde seg til. Dessverre har det vært flere brudd på reglene, blant annet utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo sist uke.

«Dere må fortsatt huske at det er korona-tider, så husk å ta med maske og hansker», sto det i invitasjonen på sosiale medier til markeringen i Harstad. Det er viktig å følge oppfordringen.

«Folket vårt har blitt undertrykt i lang tid, og vi har holdt oss stille. Men ikke nå lenger. Nå må vi reise oss og heve stemmene våre», skrev arrangørene Abigail Symoné og Salome Koon om arrangementet i sentrum av Harstad. Og de har selvsagt et betydelig poeng, selv om Per-Willy Amundsen mener demonstrantene roper ut mot en rasisme som ikke eksisterer i Norge.

Det er et trist faktum at det norske samfunnet sliter med lignende former for rasisme og diskriminering som minoriteter kan oppleve i USA. Leder Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter svarer blant annet Per-Willy Amundsen med at det over år har vært en stor belastning for ungdom med minoritetsbakgrunn at de gang på gang stanses av politiet — og langt oftere enn de hvite majoritetsvennene deres — uten å ha gjort noe galt.

At massedemonstrasjonene har spredd seg til store deler av den øvrige verden, er derfor et sunnhetstegn. Afroamerikanere og andre minoriteter i USA fortjener solidaritet, og ethvert land har sine behov for bevisstgjøring på og oppgjør med rasisme. Så hatten av og munnbindet på for de tusener, framfor alt unge, som de siste dagene har vist sitt engasjement også i norske byer. For engasjement er nødvendig. Rasistiske holdninger pipler fram og antar forskjellige former også i det norske samfunnet.

Men tilbake til en situasjon med smittevern og korona og mennesker i tusentall, tett i tett, med taktfaste rop, med eller uten munnbind: «Dette er viktig, korona eller ikke», lyder en gjengs oppfatning. Rødt-leder Bjørnar Moxnes anså smittevernkravene som et brudd på den grunnlovfestede ytringsfriheten.Men ingen har vel ment at klimaaksjoner ble mindre viktig etter 12. mars, at avlysningen av 17.-maitog truet den nasjonale friheten eller at kravet om maks 50 gudstjenestedeltakere under gjenåpningen av kirkene truer religionsfriheten.

Idretten, kulturlivet og alt annet i samfunnet har lojalt rettet seg etter myndighetenes koronakrav, til enorme, langvarige kostnader — nettopp fordi «lives matter». Krisetider krever krisetiltak. Det er bare å krysse fingrene for at de tusener som valgte å ikke følge myndighetenes koronaråd, ikke forårsaker en ny oppblomstring.

Minileder: Livet på iskanten

Regjeringa er blitt enige med Ap, Frp og Sp om hvor iskanten i Barentshavet går.

Og vi som trodde at iskanten er... der den er.