Ikke nok med det, nå kommer vårløysninga

MARERITT: Verstingveien over verstingveier, strekninga Målsnes til Olsborg.   Foto: Thomas Rognli

Ta en tur på Senja og sjekk veistandarden

Folkebladet på lederplass tirsdag 21. april
leder

Å være nordlending er en evig kamp mot eget blodtrykk. Ikke nok med kampen mot korona og opphetet debatt om søringkarantene: Kom kommer vårløysninga. Verre enn på lenge. Store snømengder og vann gjør at veiene går fullstendig i oppløsning. Samferdselsministeren bør snarest sende noen ekstra milliarder øremerket fylkesveiene.

Vi kan jo lett fyre oss kraftig opp over snøen som falt i vår. Den som tross flere dager med mildvær, tinarsnø og tinarregn, kraftig vind og gløtt av sol — ja, hvem så den komme — fortsatt ligger metertykt på bakken.

Diskusjonen går på om sola rekker å tine alt i lavlandet før den er på retur. Det er så man koke.

Glattholka! Den der snikende sjetteriken som ligger der du minst aner det. Den flekken på trappa som ikke har tint på morraen når du skal ut etter avisa og som gjør at mange nordlendinger har opplevd lårhalsbrudd før de er konfirmert.

Men aller mest kan vi fyre oss opp over vårløysninga. For jammen er det ikke galt at isen går og snøen tiner også. Sånn helt egentlig og ærlig — det ville vært bedre om vi hadde snødekte veier hele året. I alle fall på enkelte fylkesveier. E6 kan tine fram, men noen av fylkesveiene våre.... De kan Vår Herre helst dekke med snø, selv i juli.

Det vi har fått fram de siste dagene har ingenting med samferdsel á la 2020 å gjøre. De av oss som begynner å trekke på årene husker tida med grusveier og ottadekke. Med hullete veier etter regn og 80 kilometer i timen som en hastighet man knapt kunne drømme om. Selv det var ei bedre tid enn nåtida. Kanskje fordi vi den gangen ikke viste bedre.

I dag, i 2020, er det straks mer effektivt å ri med hest fra Målsnes til Olsborg enn å kjøre bil. Selv å sykle blir for hastig og utfordrende.Enkelte hull på denne verstingveien er så dype at du risikerer å miste mobildekninga når du havner nedi. Og Målsnesveien er slett ikke alene. Ta en tur på Senja og sjekk veistandarden der vogntogene med fisk han dundret forbi hele vinteren.

Det er å håpe at samferdselsminister Knut Arild Hareide kan sende noen koronamilliarder til fylkesveinettet også. Men det må være milliarder, øremerkede milliarder, som fylkene må bruke på veier. Og det haster, for blodtrykket er alt for høyt allerede.

Minileder: Søring

Simo Valakari har fått sparken som trener for Tromsø IL før en eneste offisiell kamp er spilt av 2020-sesongen.

Godt at Tromsø kommune har opphevet søringkarantenen. Så kan TIL bare hente opp Bjørn «Bummen» Johansen fra Fredrikstad, jo før jo heller.