Frihet — og hva nå, Fremskrittspartiet?

Utfordringene blir neppe mindre i fortsettelsen for Frp

Folkebladet på lederplass mandag 10. februar 2020

FORVALTES: Hvordan skal friheten forvaltes av Siv Jensen og Fremskrittspartiet?  Foto: Terje Pedersen

leder

Siv Jensen blir ordknapp i spørsmål om hvilke seiere Frp ser for seg i sin nyvunne frihet. Etter oppbruddet fra Solberg-regjeringen var flere av partifellene ut med friske uttalelser om omkamper og profileringssaker. Hva nå med bompengepakken, regionreformen, rusreformen, strømkabelen til utlandet, iskanten, ulven, bioteknologiloven med eggdonasjon og assistert befruktning?

Listen kan forlenges etter behov. Men Jensen fastholder at ingen foreløpig kan kreve slike spørsmål besvart. I intervjuer snakker hun i generelle vendinger om økte muligheter til å «påvirke i noen sammenhenger». Men nå skal Frp først «forberede seg litt» og legge en strategi for opposisjonstilværelsen — eller livet utenfor fengselsmurene, som deler av partiet uttrykker det.

Frp-lederen lover, for sin del, at partiet skal være «konstruktivt og ryddig» i sin profilering og jakt på seiere. Samtidig har hun en klar advarsel til Erna Solberg mot å «trekke politikken til venstre». Og: Det er opp til statsministeren om regjeringen blir sittende ut stortingsperioden.

Men hvor sannsynlig er det at Frp vil påføre den borgerlige regjeringen nederlag som baner vei for statsminister Jonas Gahr Støre? Antagelig er ikke tanken i seg selv så avskrekkende for de mest regjeringsslitne i Frp. Noen minnes året 1986, da en avgiftssak ble satt på spissen og Frp stemte sammen med Ap.

Diskusjonen mellom Carl I. Hagen (75) og Kåre Willoch (91) om hvorvidt Willoch-regjeringen ble felt eller valgte å gå av, er fortsatt ikke avsluttet. Men Frp tapte slett ikke velgere på affæren, tvert imot. I det mer nærliggende spørsmålet om regjeringssignaler foran 2021-valget, spriker det i rekkene.

Sivert Bjørnstad, inntil nylig partiets finanstalsperson på Stortinget, frykter en todeling: De som vil tilbake i regjering og de som ikke vil det. I Adresseavisen onsdag påpeker han at deler av partiet, trenger en læringsprosess i å opptre mer strategisk overfor den regjeringen man brøt ut av.

Hvordan skal den nyvunne friheten forvaltes, hvilke seiere fra regjeringstiden skal forsvares og hvilke nye skal man nøye seg med og til hvilken pris? Om det var brytninger i Frp før den utmarsjen Siv Jensen ble påtvunget, blir utfordringene neppe mindre i fortsettelsen.

Minileder: Første stopp

Fredag ble det endelig bekreftet at legendariske Hard Rock Kafè skal etableres seg i havneterminalen i Tromsø.

«Terminalen fra helvete» kan plutselig bli «Terminalen fra himmelen» for tørste hurtigbåtreisende fra Finnsnes.