«Ingen vei tilbake for Fremskrittspartiet»

KADIDAT: Geir-Inge Sivertsen kan være en kandidat i Erna Solbergs nye regjering. 

Ett navn som nok blir vurdert er tidligere Lenvik-ordfører Geir-Inge Sivertsen

leder


Presset på partileder Siv Jensen ble for stort, både fra grasrota og sentrale krefter i Fremskrittspartiet. Det var til slutt ingen vei tilbake — hun måtte ta partiet ut av regjeringen.

Både fylkesledere og svært mange av de normalt «regjeringsvennlige» Frp-toppene fikk nok etter regjeringens beslutning om å hente hjem IS-kvinnen og hennes to barn. At statsminister Erna Solberg strødde salt i såret ved å si at denne saken handler om moral, fikk det til å koke fullstendig over for de som styrer i partiet. Det er knapt noe som provoserer Frp-ere mer enn når noen sår tvil om deres moralske kompass og menneskesyn, og at dette kom fra selveste statsministeren gjorde det bare vondt verre.

Partilederen Siv Jensen forsøkte først å roe gemyttene i partiet ved å si at Frp tar dissens i saken om IS-kvinnen. Det er åpenbart at det satt langt inne for Jensen å gå ut av regjeringen, og hun forsøkte til det siste å finne en løsning. Men den ene Frp-toppen etter den andre sa at «begeret nå er fullt», og det var ikke tomme trusler. De mente det.

Siv Jensens uttalelser sist uke om at regjeringen er «grå» og uten retning varslet at noe var på gang. Selvkritikken var drepende. og stadig flere har sett at Frps deltakelse i en «styringsdyktig regjering» gikk mot slutten. Saken om IS-kvinnen var slik sett en «god sak» å gå ut av regjering på. Det er en sak Frps kjernevelgere forstår, og som er lett å forklare. Den er prinsipielt viktig for svært mange i partiet, og Frp-ledelsen oppnår sannsynligvis sympati hos store velgergrupper for sitt standpunkt.

Nå må Erna Solberg erstatte syv statsråder, og plukke nye navn fra de tre partiene som fortsatt holder sammen. Det blir spennnende hvilke nordnorske kandidater som dukker opp. Ett navn som nok blir vurdert er tidligere Lenvik-ordfører Geir-Inge Sivertsen, nå statssekretær for næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (Høyre). Posisjonen som fiskeriminister er en av statsrådspostene som er ledige.

Den Høyre-ledede regjeringen vil fortsatt være avhengig av Frps støtte for å kunne være styringsdyktig. Erna Solberg og Siv Jensen har utviklet et godt samarbeid, «basert på gjensidig respekt og tillit», som Solberg uttalte på pressekonferansen mandag. Solberg sier hun har respekt for Frps beslutning, og i det ligger også en klar invitt til fortsatt samarbeid. Men det blir åpenbart mindre forpliktende, og Frp vil garantert benytte muligheten til å markere seg sterkere i saker der de vet de vinner velgere.

Minileder

Kakestykke

Ap-leder Jonas Gahr Støre har vært på Nord-Norgeturnè og slår fast at for lite fisk bearbeides i landsdelen: «Den fanges, fryses og fraktes og en altfor liten del av kaka blir igjen i regionen», sier Støre.

Og han tenkte nok ikke på fiskekake,