«På tide å si stopp til privat oppskyting»

FYRVERKERI: Hvert år oppstår branner og øyeskader i hopetall nyttårsaften. . 

Faren for brann, for skader og å plage dyr er den samme om man bor på Finnsnes eller i Frihetsli

leder

I en undersøkelse Norstat har gjort for NITO — Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon — sier 67 prosent av de spurte nei til privat oppskyting av fyrverkeri.

Dette fem prosent flere enn i 2018. Ikke uventet er det kvinner som leder an i forbudsønsket. Menn vil i langt større grad få lov til å skyte opp sine egne raketter, framfor at det skal skje i offentlig regi.

Det er grunn til å tro at det vil gå enda noen år før vi sier endelig stopp. Med Frp i regjering er det åpenbart at et forbud sitter langt inne. Partiet som åpnet for segway og sukkerflyt vil nok neppe bli husket for å ha bidratt til mindre lek og moro på nyttårsaften.

Imidlertid er det så mange gode grunner til å stanse privat oppskytning at det rett og slett er vanskelig å se hvorfor man skal fortsette med det. Ett er det rent moralske ved at vi fyrer på hundretalls millioner kroner. Penger som kunne gått til helt andre og fornuftige formål i samfunnet.

Det andre er faren for skader på folk og på bygg. Hvert år oppstår branner og øyeskader i hopetall. Forbudet mot pinnefyrverkeri har gitt en solid reduksjon i fyrverkerirelaterte skader, men fortsatt skjer det ulykker med ulik alvorlighetsgrad.

Det at private får kjøpe fyrverkeri flere dager før nyttårsaften, gjør også at dyr — og mennesker — må leve med smell og glimt over en betydelig lengre periode enn om det offentlige sørget for et solid smell ved midnatt nytårsaften.

Det eneste gode argumentet for å fortsette som i dag er at det gir gode kroner i kassene til de som selger fyrverkeri lokalt. Dessverre er det ikke et godt nok argument når man legger alle minuser i kurven. Det er heller ikke et tilstrekkelig argument at man bor så usentralt at man ikke får vært med på moroa. Faren for brann, for skader og å plage dyr er den samme om man bor på Finnsnes eller i Frihetsli.

Alt i alt ender vi opp med et samlet regnestykke som tilsier at jo før vi avslutter privat oppfyring, jo bedre.

Minileder

Godt nytt år!

Folkebladet ønsker alle våre lesere, TV-seere, kunder, forretningsforbindelser og bidragsytere gjennom 2019 et godt nytt år!

Og velkommen til 2020 — og Senja kommune!