Støres utfordrer

Når Vedum ustanselig forsikrer at Sp bare sier det de mener, må det oppfattes som at andre partier ikke gjør det.

Folkebladet på lederplass mandag 9. desember 2019

UFORSTYRRET: – Ap-strategene ser ikke ut til å få det enklere fremover. Men et spørsmål, blant mange, er hvor lenge Vedum kan regne med å få ”snakke politikk” uten å la seg forstyrre av spørsmålet om regjering og samarbeidskonstellasjoner frem mot 2021-valget, skriver Folkebladet på lederplass.   Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

leder

I en måling for VG svarer 44 prosent Støre - og 35 prosent Vedum - på spørsmål om hvem som er best egnet på rødgrønn side til å bli statsminister. Enkelte partimålinger har gitt Ap og Sp tilnærmet like stor oppslutning. Og hva om det går videre i samme retning i statsministerspørsmålet? Sp har fosset frem på sin kamp mot sentralisering og forvaltningsreformer. Men det skulle mer til for å gjøre Sp-lederen nesten like populær hos Frp-velgere som i sitt eget parti. Sp profilerer seg som partiet til nedsettelse av drivstoff- og andre avgifter, og likhetstrekkene med Frp-historien stopper ikke der. Når Vedum ustanselig forsikrer at Sp bare sier det de mener, må det oppfattes som at andre partier ikke gjør det. Et hørbart ekko fra Carl I. Hagen som i tidligere tider distanserte seg fra ”politikerne”.

Samtidig løfter Sp en annen gammel Frp-arv, den med å fremstå som ”det nye arbeiderpartiet”. Ap, Vedums eneste fortrukne regjeringspartner, utfordres på sin hjemmebane. ”I en rekke saker som berører arbeidsfolk har Sp vært den tydeligste røsten”, sier Vedum i en kommentar til reportasjer i Dagsavisen fra tradisjonelle Ap-bastioner hvor tradisjonene står for fall.

Eksempelvis i industritunge Sauda fikk Sp godt over 50 prosent av stemmene i høst. Klubbsekretær Stian Sagvold på Kværner i Verdal påpeker megetsigende at ”folk ser at det finnes alternativer”. Ap mister grepet fordi vi ikke blir lyttet til, lyder en oppsummerende stemmeforklaring. Støre har tidligere kritisert Sp for populisme og å fokusere mer på upopulære reformer enn på holdbare løsninger. Og fra LO-toppen har han fått klar beskjed om at Ap ikke skal ta opp konkurranse med Sp ved å løpe etter dem.

Ap-strategene ser ikke ut til å få det enklere fremover. Men et spørsmål, blant mange, er hvor lenge Vedum kan regne med å få ”snakke politikk” uten å la seg forstyrre av spørsmålet om regjering og samarbeidskonstellasjoner frem mot 2021-valget. Spriket - og Sps motstandere - i det rødgrønne mangfoldet er intet vinnertema for Vedum, og enn så lenge heller ikke spørsmålet om statsministerkandidater. Da heller håpe at folk flest ikke bryr seg så mye om realismen i en mindretalls Sp/Ap-regjering, eller om hvor den skal hente støtte.