Den store sykkelfesten er tilbake!

FEST: Arctic Race of Norway vender tilbake til Finnsnes og Senja — fem år etter.  Foto: Trond Sandnes

leder

Så er det endelig klart for en ny runde med sykkelfest i Midt-Troms! Til glede for lokalbefolkningen som lagde en folkefest uten like forrige gang, for nye Senja kommune, for Sørreisa og Målselv — og for lokalt næringsliv i hele regionen — vil vi tro.

Etappene ble offentliggjort under Agenda Nord-Norge i Narvik tirsdag: Dronningetappen starter på Finnsnes 8. august, går rundt Senja — i motsatt retning av forrige gang i 2015, og videre innom Sørreisa og opp til Målselv fjellandsby.

Den åttende utgaven av Arctic Race of Norway starter i Tromsø 6. august. Tromsø har to ganger tidligere vært vertsby for avslutningsetappen, men det er første gang selve startskuddet for sykkelrittet går i den arktiske hovedstaden.

Andre etappe starter i Nordkjosbotn. Tettstedet innerst i Balsfjord får dermed sin debut som vertskap for Arctic Race of Norway. Og for første gang krysser Arctic Race of Norway en landegrense, når andre etappe ender opp 12 kilometer inn i Finland, i Kilpisjärvi.

Arctic Race-ambassadør og tidligere topputøver Thor Hushovd tror publikum kan få se noen spennende spurtoppgjør på de to første etappene. Og Arctic Race-sjef Knut-Eirik Dybdal trekker spesielt fram Dronningetappen: – Den tredje etappen vil nok fremkalle en følelse av déjà-vu for de som har fulgt sykkelrittet tidligere. Traseen på 184,5 km mellom Finnsnes og Målselv vil være den samme som i 2015 med bare ett unntak, og det er at den første sløyfen rundt Senja vil gå i motsatt retning, sa Dybdal tirsdag.

Den tredje etappen, som også kalles dronningetappen, vil i 2020- utgaven inneholde fem klassifiserte stigninger, inkludert de siste 3,7 kilometrene opp mot målgang i skianlegget i Målselv, med 7,8 prosent stigning i gjennomsnitt.

Med andre ord: Det ligger an til en svært spektakulær idrettsopplevelse og folkefest i regionen. Nå gjelder det å mobilisere på alle hold. Dette er en unik mulighet til å vise fram regionen for en hel verden. TV-seertallene for Arctic Race er er noe alle som driver med markedsføring bare kan drømme om.

Samarbeid mellom kommunene er en stikkord — noe som ble gjort med suksess spesielt i 2015. I vår region handler det om nye Senja kommune og Målselv kommune — og ruta går også såvidt innom Sørreisa — fra Hemmingsjord til Reinelv.

At det vil bli mobilisert i by og bygd langs veiene der rytterne passerer, er vi ikke i tvil om. Det så vi sist i 2015, og alt ligger til rette for det samme i 2020 — ikke minst i nye Senja kommune. En bedre grunn til å feire og markere den nye storkommunen finnes knapt.

Minileder: Råd til råd

Antall politiske rådgivere i det nye fylket Troms og Finnmark går fra èn til tre.

Gode råd er dyre.