«Historisk øyeblikk for Eliseussen og Senja»

HISTORISK: Tom-Rune Eliseussen ble onsdag formelt valgt til ordfører i Senja kommune.  Foto: Maria Holm Simonsen

leder


De gikk et historisk sus gjennom kommunestyresalen i Lenvik (enn så lenge) rådhus onsdag formiddag. Og det er all grunn til å gratulere Tom-Rune Eliseussen (Senterpartiet) som historiens første ordfører i Senja kommune. Han har store utfordringer foran seg, men maner til bredt samarbeid om politikken i den nye storkommunen. Det er klokt.

Kommunen er ikke formelt dannet ennå. Det skjer når klokka passerer 23.59 nyttårsaften. Men nå er de politiske strukturen formelt på plass — med ordfører Tom-Rune Eliseussen, varaorfører Geir-Inge Sivertsen (Høyre), formannskapet og de ulike utvalgene med sine ledere.

Det ble tilløp til latter i salen da tellekorpset glippet på èn stemme fra bakerste benk under avstemmingen på ny ordfører — som medførte at Tom-Rune Eliseussen fikk for få stemmer til å bli ordfører da fellesnemdas leder, Jan Fredrik Jenssen, leste opp resultatet. Men etter korrigeringen fikk han de nødvendige 23 stemmene, i et kommuenstyre som har 45 representanter.

En smått humoristisk glipp til tross — dette viser hvor skjørt flertallet til de fire styrende partiene er. Det er nok at bare èn enkelt representant fra enten Sp, Høyre, Frp eller KrF bryter ut, før posisjonen risikerer å havne i mindretall. Det har skjedd før i Lenvik kommunestyre.

Nettopp derfor er det klokt, det Tom-Rune Eliseussen la stor vekt på i sin tiltredelsestale i Senja kommunestyre onsdag: At han ønsker et bredt samarbeid i kommunestyret i flest mulig saker, og at han vil ha nære og gode forbindelser både til politikere, tillitsvalgte for de ansatte i kommunen, og til den nye administrasjonen.

Det formelle er nå på plass, og mange dyktige og rutinerte politikere har fått viktige posisjoner. Nå starter jobben. En ny storkommune skal bygges, og utfordringene er utallige. Men de fire partiene som skal regjere, legger lista høyt og har store anbisjoner. Målet er at hele 68 konkrete tiltak og politiske saker skal gjennomføres i løpet av de fire kommende år.

Ordfører Tom-Rune Eliseussen er politisk nybegynner, og det er derfor klokt av han å innta en ydmyk holdning og spille på de som har rutinen han selv mangler. Han lener seg på varaordfører Geir-Inge Sivertsen, og håper han «både kan være hans høyre og venstre hånd». Dagens Lenvik-ordfører hadde åpenbart lyst å bli den første historiske Senja-ordføreren. Slik gikk det ikke — men tonen mellom de to er god og viljen til tett samarbeid tilsynelatende stor.

Det blir spennende å følge det politiske arbeidet framover — et arbeid som skal sørge for velferden for 15.000 mennesker.

Minileder

Konflikt?

I to måneder skal Geir-Inge Sivertsen (Høyre) være både varaordfører i Senja kommune og ordfører i Lenvik kommune.

Konfliktnivået kan bli skyhøyt.