Sprikende flertall i rikspolitikken

Et kraftig redusert Ap med indre rivninger gjør det hele mer uforutsigbart

Folkebladet på lederplass mandag 28. oktober 2019

MØRK: Trygve Slagsvold Vedum blir stadig høyere og mørkere.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

leder

Senterpartiet ser stadig målinger på 18-tallet — og er dermed bare et par prosent unna posisjonen som landets nest største parti. Siden valget i september har målingene sementert sannsynligheten for rødgrønt flertall i 2021.

Mer åpent er spørsmålet om hvilke partier en rødgrønn regjering vil bestå av, og hvilken politikk den vil føre. Trygve Slagsvold Vedum virker litt høyere og mørkere for hver målingskommentar. Det er for så vidt ikke oppsiktsvekkende når han i Vårt Land i går avskriver et gjenopplivet sentrum.

Men i samme slengen setter han bom for et samkjørt rød-grønt regjeringsalternativ. I kontrast til «den lange valgkampen» som brakte Ap, Sp og SV til makten i 2005.

Nå er det rendyrket profilering på egne suksessaker som gjelder. Men avtegner det seg samtidig noen gryende mønstre i forhandlingene om makt og posisjoner etter kommunevalget? En fornyet plattform for Ap, SV og MDG etter fire års byrådssamarbeid i hovedstaden åpner for spekulasjoner om rikspolitiske ringvirkninger. Bortsett fra gjennomslaget i noen utpregede symbolsaker, av typen gratis vegetarmåltider i skolen, søker MDG å fremstå som mer moderert og med et helhetlig styringsansvar enn tidligere.

Det er nok et godt stykke igjen før Ap på riksplan tar sjansen på å utfordre MDG-motstanderne i egne rekker — og framfor alt i tunge LO-forbund. Men innen deler av partiet er det merkbare tegn til en holdningsendring. Og hva om det rødgrønne Oslo-byrådet bytter ut ytre venstre som støtteparti, slik Ap og MDG har gjort i både Bergen og Trondheim?

I rikspolitikkens verden er det et osean av tid, og mye kan skje, før neste «skjebnevalg». Men per i dag bør ikke MDG avskrives som deltager i eller støtteparti for en rødgrønn regjering.

I målingskommentarer og ellers snakker Vedum gjerne om en Sp/Ap-basert regjering, merk rekkefølgen. Sp skiller lag med SV i flere saker, fra ulvejakt til velferdsprofitt og i mye av klimapolitikken. Da kreves det fantasi for å forestille seg en konstellasjon som rommer både Sp og MDG.

Ved den rødgrønne oppmarsjen og regjeringsdannelsen i 2005 fantes det fortsatt et Ap med størrelse og autoritet til å holde styr på juniorpartnerne. Et kraftig redusert Ap med indre rivninger gjør det hele mer uforutsigbart.

Minileder: Her kommer vinteren...

Skiløypene er allerede klar til bruk i Steilia i Bardu og på Rustahøgda i Målselv.

Den kom litt brått på, den kalde fine tida...