«Ulogisk avgjørelse om redningshelikopter»

SAMMEN: Midt-Troms må stå sammen for å få omgjort helikopteravgjørelsen. 

leder

Det er både ulogisk og overraskende at regjeringen peker på Tromsø som base for redningshelikopter, og dermed påfører Bardufoss nok et sviende nederlag.

Skuffelsen er naturligvis stor i hele regionen, og spesielt i Målselv. Bardufoss hadde åpenbart sterke kort på hånda, men igjen har «Tromsø-suget» slått inn.

Da statsbudsjettet ble presentert i går kom også den overraskende avgjørelsen: Basen opprettes i Tromsø fra 2022, basert på sivil innleie. Basen vil også kunne dekke politiets behov for beredskap.

– Tromsø peker seg ut som det klart beste alternativet for baselokalisering i Troms-området. Dette skyldes ikke minst at det er enklere å trekke på andre beredskapsressurser i området som redningsdykkere, brannberedskap ved ulykker på sjø, Alpin redningsgruppe, Norske redningshunder, politiets beredskapsgruppe og medisinsk infrastruktur. Dette er helt avgjørende i kritiske situasjoner der tid er en viktig faktor, uttalte samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) da hun presenterte nyheten.

Hun la til at ved innfasingen av nye redningshelikoptre på basene i Bodø og på Banak, i tillegg til kystvakthelikoptre, vil den syvende basen i Tromsø gi en betydelig styrket helikopterkapasitet i nord.

Nøyaktig den samme argumentrekka kunne hun brukt dersom pila hadde pekt på Bardufoss. I tillegg kunne hun sagt at Bardufoss har nærhet til de viktigste fiskefeltene i nord, til krevende fjellområder i indre Troms — og at det bare er noen minutter å fly til Tromsø og UNN. Og ikke minst; Bardufoss har et etablert helikoptermiljø med stor hangarkapasitet.

Varaordfører Martin Nymo (Høyre) i Målselv er blant dem som er overrasket og skuffet. Troms Høyre var tidlig ute med støtte til Bardufoss, men er ikke blitt hørt: - Vi har brukt masse tid på denne saken i Høyre. Og jeg registrerer at det er faglige argumenter som går igjennom, og ikke distriktspolitikk. Det er ingen med tyngde som har snakka fram Bardufoss. Det er skuffende. Vi i Midt-Troms klarer dessverre ikke å samle oss nok om viktige saker der vi kommer med en samla stemme inn til regjeringen, sier Nymo.

Det er et alvorlig signal. Og det er viktig at det nå tas et tverrpolitisk lokalt initiativ, i et forsøk på å snu avgjørelsen. Lokaliseringen skal opp i Stortinget, og det er der det avgjørende slaget vil stå. - Dette er en Midt-Troms-sak vi må stå sammen om, sier Nymo.

Det har han helt rett i. Og denne saken blir en ny prøve på om vi virkelig har en region som står sammen i viktige saker, og har gjennomslag på sentralt hold.

Minileder

Muppet Show

Norges største produsent av reker, Stella Polaris i Kårvikhamn, eksporterer 30 prosent av rekene til Stortibritannia, og frykter nå konsekvensene av brexit både for bedriften og lokalsamfunnet.

At Kårvikhamns skjebne ligger i det britiske underhusets hender, politikkens svar på Muppet Show, er ikke betryggende.