Varsler omkamp

OMKAMP: Det kan bli omkamp om KrFs retningsvalg i norsk politikk.   Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

leder

Et år er gått siden Knut Arild Hareides varsel om sideskifte for KrF, en tale som både overrasket og overrumplet hans partifeller - og et sidebytte som i praksis ville bety et maktskifte mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre. Det rådet jeg ga KrF står seg enda bedre i dag, sier Hareide i et større intervju med Vårt Land i helgen. Og til Klassekampen: Retningen er feil. Jeg opplever at vi er på feil lag. At den tidligere KrF-lederen ikke har skiftet mening, er ikke overraskende. Og tidspunktet for å ”snakke ut” er i og for seg naturlig, rett etter et kommunevalg hvor partiet fikk sin svakeste oppslutning på lange tider, med til dels sterk tilbakegang også i kjerneområdene, bibelbeltet på Sør- og Vestlandet.

Nå er jo såkalt kontrafaktisk historieskriving like krevende som å spå om fremtiden. Men når fjorårets ekstraordinære landsmøte var delt svært nær midten, er det tvilsomt om en knepen seier for rød side ville har virket mer samlende. For Hareide var valget enkelt når det sto som mellom Sp/Ap og Frp/Høyre, som han minner om i et av intervjuene. Men da overser han, fremdeles, et SV som hverken var eller er noen partner med samlende effekt på KrFs gjenværende velgergrunnfjell.

Hareides visjon er et verdibasert folkeparti med bredere appell enn de tradisjonelle hjertesakene, og han sier nå eksplisitt at partiet er blitt smalere under sin nåværende ledelse. Men spørsmålet er hva som finnes av udekkede behov i velgerfolket på dette området. MDG og Sp har på hver sin kant truffet strømninger i tiden. Et KrF som vil utfordre de to på henholdsvis klima- og sentraliseringskamp, vil havne i samme skvis som Ap. Og drømmen om å gjenreise det tradisjonsrike sentrum i norsk politikk kan bli vel luftig med tanke på spriket, både i klima- og typiske verdispørsmål.

Om Hareide er tilbakeholden når det gjelder sin egen fremtid i politikken, varsler han omkamp om sidebyttet etter stortingsvalget i 2021 og kan nok regne med solid støtte fra partiets røde side. Målingene har imidlertid lenge gitt dagens rødgrønne partier et overveldende stortingsflertall. Et spørsmål kan derfor bli hvilke gjennomslag KrF kan regne med dersom partiet ikke skulle trengs på noen vektskål for en rødgrønn regjeringsdannelse.

Minileder: Pengestrøm

I Bardu frykter politikerne at foreslåtte endringer på skatt av vannkraft vil føre til et inntektstap for kommunen på 30 millioner kroner årlig.

Så gjenstår det å se om det blir slutt på pengestrømmen til kommunekassa.