Viktig å ikke skyte budbringeren

Dette er ikke personlig. Det er globalt. Det er en krise.

Folkebladet på lederplass mandag 30. september
leder

Hvor var de for noen måneder siden, de som nå bekymrer seg for mammaen og helsen og alderen? Hvor var de, den gangen da Greta Thunberg først dukket opp i offentligheten? Den gangen hun ikke hadde rukket å bli den sterke stemmen for kommende generasjoner. Den gangen det fortsatt bare var søtt at en 15 år gammel jente gikk til skolestreik, og man mente det var fint at unge mennesker engasjerer seg for noe de tror på.

Nå er de imidlertid på plass. Straks etter at en harmdirrende 16-åring har skjelt ut verdens ledende politikere for å ikke våge. Straks etter at hun har gitt Donald Trump blikket. Straks etter at enda flere har hørt henne si de tingene vi ikke vil høre. Da kommer bekymringsmeldingene om en mor med en agenda, om hvordan Thunberg bør beskyttes mot seg selv og hvordan våre barn bør beskyttes mot henne.

Thunberg har ikke fått ny familie siden sist. Hennes helsemessige forhold har vært kjent fra første stund. Det som kommer nå er ingenting annet enn såkalte drittpakker fra livredde klimafornektere som forstår at det har dukket opp en stemme de må få stanset. De må få lukket kjeften på den brysomme svensken, og da er den beste måten å trekke hennes helse og forstand i tvil. Det er akkurat det samme som Trump forsøker overfor sin argeste motstander, Joe Biden. Trump vet at han ikke når politikeren Biden til anklene, så da må han tas på andre vis.

Brutalt sagt: At Greta Thunberg er autist endrer ingenting på innholdet i hennes budskap. Om Thunbergs mor har gjort slik eller sånn, endrer heller ingenting i det budskapet som kommer ut av 16-åringens ubehagelig velsmurte kjeftament. Vi er i ferd med å ødelegge jorda vår, og våre politikere våger ikke gjøre nok. De våger ikke, fordi de vet at vi ikke vil at de skal gjøre det. For vi vet at det betyr en senking av vår velferd som vi kjenner den. Derfor påstår vi at de som snakker for klimaet, snakker mot ansatte i oljebransjen. Derfor gjør vi det personlig.

Dette er ikke personlig. Det er globalt. Det er en krise, og vi kan ikke utsette tiltakene. Vi som velgere vil ikke, og da må politikerne våre våge å bestemme for oss. Greta Thunberg har dessverre helt rett. Det er det så langt for få som våger.

De som hevder at barna våre må beskyttes mot Thunbergs sterke budskap kan stålsette seg for spørsmålene vi vil få om tjue år, når de samme barna spør oss hvorfor vi ikke gjorde noe mens det ennå var tid.


Minileder: Ja til Bodø!

Kulturminister Trine Skei Grande avviser at hun har vært negativ til Bodø som europeisk kulturhovedstad, og skriver i et leserinnlegg i Nordlys: «Vi ser fram til å motta en søknad fra Bodø, og vi skal behandle søknaden grundig, slik vi gjør med alle saker».

Med andre ord et klart: «ja»!