Ordfører med bukta og begge endene

BIR ORDFØRER: Bengt Magne Luneng (t.h). Her sammen med avtroppende ordfører Nils Foshaug (Ap).  Foto: Jan Erik Bergstad

Vår spådom er at han lander på blå side, og gir Høyres Martin Nymo posten som varaordfører.

Folkebladet på lederplass onsdag 25. september
leder

Bengt Magne Luneng blir Målselvs nye ordfører, med solid medvind fra Senterpartiet sentalt i ryggen, og god løftehjelp fra helikoptrene på Bardufoss.

Senterpartiet har oppsiktsvekkende nok sikret seg både mot høyre og venstre i lokalpolitikken, etter forhandlingene de siste dagene. Først ble Målselv Sp enige med Rødt og SV, selv om det var en turbulent avtale - ikke minst med Rødt som vil ha Norge ut av Nato og allierte soldater ut av Målselv. Senterpartiet i Målselv har mange forsvarsvenner både blant velgere og på listene, så Rødt-samarbeidet har bokstavelig talt fått mange Sp-folk til å se rødt.

Men her viser Målselv Sp rene politiske tryllekunster. Partiet fikk mandag kveld også en avtale meg Høyre i boks. Det betyr at styremøtet i Sp torsdag kveld kan velge og vrake i politiske farger. De kan gå mot høyre, og de kan gå mot venstre, og uansett få flertall i kommunestyret og ordføreren de neste fire årene. Snakk om luksusproblem. Vi tipper valget går i retning Høyre - det vil åpenbart skape minst turbulens for egen del.

Uansett hvilket alternativ Sp velger, og det blir ikke begge deler, vil partiet styre Målselv med 12 mot 11 i kommunestyret. Det er et skjørt flertall, akkurat som i nabokommunen, storebror Senja, som også får senterparti-ordfører med knappest mulig margin. Men i likhet med Tom-Rune Eliseussen, har Bengt Magne Luneng fått enorm drahjelp fra Trygve Slagsvold Vedum og Sp sentralt i valgkampen. I Målselv oppnådde partiet sensasjonelle 46,6 prosents oppslutning, ikke mange stemmene unna rent flertall.

Det hersker ingen tvil om at Senterpartiets klare standpunkt til helikopter-saken på Bardufoss er den enkeltsaken som har slått sterkest ut. Der Ap og Høyre rotet seg inn i uklare formuleringer, og står politisk naglet til nedbyggingen av helikopterbasen, har Sp vært klar i sin tale - og til og med lagt fram representantforslag i Stortinget for å hindre flytting av helikoptre til Rygge. Det har gjort inntrykk blant målselvdølene, og responsen var klar ved kommunevalget.

At Sp også har vært motstandere av alle mulige reformer, blant dem politireformen som har gitt utslag i Målselv, har dølene også merket seg. Og det har Bengt Magne Luneng tjent på. Han er valgets store vinner, og nå kan han plukke medspillere i politikken som han vil. Vår spådom er at han lander på blå side, og gir Høyres Martin Nymo posten som varaordfører.

Bengt Magne Luneng har ettehvert fått lang fartstid som kommunestyrerepresentant og lederfigur i Målselv Sp. Hvordan han vil takle ordførerrollen gjenstår å se. Han får en solid Sp-gruppe på ti representanter i ryggen, og også mulighet til å velge en rutinert høyremann som varaordfører. Og så kan han jo alliere seg med de tre andre Sp-ordførerne som bidrar til å legge en historisk grønnfarge over Midt-Troms; Sigrun Siggen Prestbakmo i Salangen, Toralf Heimdal i Bardu og Tom-Rune Eliseussen i Senja.

Minileder: Dårlig

Ap-leder Jonas Gahr Støre sa på landsstyremøtet onsdag at valgresultatet for Ap var «rett og slett for dårlig».

Det er vi rett og slett helt enig i.