Banak, Bodø — og Bardufoss!

REDNING: Regjeringen og Erna Solberg vil etablere desyvende redningsbasen i Troms.   Foto: Ronald Johansen

Det er en god nyhet for beredskapen i nord — og det meste taler for at basen må legges til Bardufoss.

Folkebladet på lederplass tirsdag 3. september
leder

Statsminister Erna Solberg møtte mandag morgen pressen på Langnes flyplass i Tromsø for å fortelle at regjeringen nå lover å etablere en redningshelikopterbase i Troms. Det er en god nyhet for beredskapen i nord — og det meste taler for at basen må legges til Bardufoss.

– I Nord-Norge er det for øyeblikket stor aktivitet, og det er en region som har opplevd, ikke minst i vinter, ganske mange vanskelige situasjoner. Jeg besøkte politiet tidligere, som fortalte om vanskelige situasjoner og belastningene blant annet med skred i vinter. Vi vet at beredskap er viktig. Derfor sa vi allerede i statsbudsjettet i fjor høst at vi ville se om landet trenger en syvende redningsbase, uttalte Erna Solberg mandag.

At hun slapp nyheten nøyaktig ei uke før valget, er neppe en tilfeldighet. Men uansett er det en fundamentalt viktig melding fra statsminister, som fikk mye tyn for sin uttalelse om at «det er for langt opp dit» da hun kommenterte beredskapen i nord etter cruiseskip-ulykken på Hustadvika.

Politimester i Troms, Ole B. Sæverud er naturlig nok også glad for nyheten: – Vi har i mange år argumentert for at aktivitetsnivået i Troms har økt mye på grunn av cruise-, ski- og fisketurisme, i tillegg til øvrig næringsvirksomhet. For å sikre beredskapen mener vi det har vært viktig å få på plass en helikopterbase i Troms, sier Sæverud, og oppsummerer slik ganske presist hvilke utfordringer denne landsdelen står overfor, og hvilken betydning en redningshelikopterbase kommer til å få for landsdelen.

Regjeringen setter igang en anbudskonkurranse så fort som mulig. Målet er å få basen på plass i løpet av første halvdel av 2022. Først skal lokalisering avgjøres. Det meste peker åpenbart i retning Barufoss. Her er det et etablert helikoptermiljø, og selv om det meste av helikoptere skal flyttes til Rygge, er det viktig å holde fast på dette miljøet. Det vil en redningshelikopterbase bidra til.

Varaordfører i Målselv Høyre, Martin Nymo, sier han er særdeles fornøyd med at en ny redningsbase kommer på plass for å dekke gapet mellom Bodø og Banak. - Det har vi jobbet med i lang tid, blant annet i lag med Lenvik og Bardu, Nå fortsetter jobben med å få regjeringen til å velge den rette helikopterbasen, og da tenker vi at Bardufoss er det naturlige stedet. Helikoptermiljøet er på plass, det er ledig luftrom og Kongsberg-gruppen som har vedlikeholdsavtale med AW101 er på plass på Bardufoss gjennom Patria. 90 prosent av redningene foregår til lands, og det er greit å komme seg til kysten og havet hvis det er behov for det fra Bardufoss, sier Nymo.

Geografisk ligger Bardufoss ypperlig til — midt i fylket, med nærhet både til Senja, Lyngen og indre Troms, områder som er som er svært sentrale for opplevelsesturisme og fiske. Derfor må valget bli Bardufoss.

Minileder: Dagen derpå

Finnsnes i Fest vurderer å kutte ut helgekonsertene, fordi det ikke er lønnsomt.

Det store spørsmålet er hva som da gjenstår av festen.