En gavepakke til Senja-regionen

Svært gode nyheter for lokalsamfunnet

Folkebladet på lederplass 30. august 2019

EKSPEDISJONSSKIP: Senja-regionen vil få inntil 29.700 nye turister i sesongen.  Foto: Tor Farstad

leder

Når Hurtigruten ASA fra 2021 setter inn sine nye ekspedisjonsskip i rute på norskekysten, skal de frekventere Senja fast — med utgangspunkt på Finnsnes. Hurtigruten har tidligere varslet en slik storsatsing, og nå kan konsernsjef Daniel Skjeldam bekrefte at planene blir til virkelighet.

– Dette er den største satsinga til Hurtigruten på norskekysten i nyere tid. Nå skal vi seile til plasser vi har drømt om å seile til lenge, og i tillegg kan vi ligge til kai mye lenger, sier han.

Dette er en ren gavepakke til Sena-regionen. Skipene vil ligge til kai i fire-fem timer. Det er snakk om at det kan være inntil 550 passasjerer om bord hver gang.

Dersom ekspedisjonsskipene er fullbooket med 550 passasjerer hver gang, sett i lys av at det planlegges 54 anløp fra mai til september, betyr det at Senja-regionen vil kunne få inntil 29.700 turister i løpet av en turistsesong.

Det er selvsagt begrenset hvor mye turistene vil kunne reise i regionen, enten det er på Senja eller på innlandet i løpet av de timene de skal være i land, men at det er en gylden mulighet, er det ingen tvil om.

Kommunene i regionen, Visit Senja og aktørene i reiselivet har nå knappe to år på å planlegge og forberede hvordan de potensielt 30.000 nye turistene skal tas i mot — og hva de skal oppleve av attraksjoner, matopplevelser og andre inntrykk i regionen. Samarbeidet bør bli tett og forpliktende, og det må legges stor vekt på kvalitet og substans i det som tilbys.

Skjeldam sier ett av målene, i tillegg til et bedre tilbud til gjestene, er å skape helårsturisme, som igjen skal gjøre det mer mer attraktivt å satse på reiselivet som arbeidsplass. En utfordring mange kommuner sliter med i dag, er sesongarbeidere innen reiselivet som kommer de få månedene det er aktivitet der. For eksempel nordlysturismen som kun varer et par måneder på vinterstid, og det samme med midnattssola om sommeren.

– Da tas reiselivsarbeidsplassene opp av sesongarbeidere som kun er der et par måneder i året. Vi legger opp til helårsaktivitet, slik at de kan ansette arbeidstakere som faktisk bor der, sier Skjeldam.

Det bør være musikk i ørene både for reiselivsaktørene og kommunene i regionen — som håper på flere stabile etableringer og arbeidsplasser innen denne næringen. Hurtigrutens satsing er derfor svært gode nyheter for lokalsamfunnet i regionen.

Minileder: Støre — nei takk

Andøy Arbeiderparti vil ikke ha partileder Jonas Gahr Støre på besøk i valgkampen.

Orions belte strammer seg til.