Senterpartiets grep om Nord-Norge

Vi må tilbake til EU-kampen i 1994 for å finne et så sterkt Sp

Folkebladet på lederplass 29. august 2019

POPULÆR: – I Nord-Norge har Trygve Slagsvold Vedums utspill om Oslo-makta slått an, skriver Folkebladet på lederplass. Her fra da partilederen var på besøk i Salangen tidligere i år.  Foto: Morten Dokka

leder

Senterpartiet fosser fram i Nord-Norge. VG har beregnet at partiet kan få ordførerne i nesten halvparten av de nordnorske kommunene, blant annet Salangen og Bardu som i dag — og kanskje Målselv og Senja.

I Folkebladets måling for nye Senja kommune oppnådde Senterpartiet 22,3 prosent oppslutning. Det er såpass sterkt at Tom Rune Eliseussen seiler opp som en klar utforderer til Arnold Nilsen (Ap) og Geir-Inge Sivertsen (Høyre) — selv om den samme Eliseussen bare oppnådde ni prosents oppslutning i Folkebladets ordførermåling.

Blant politiske kommentatorer i Norge er det som skjer i Nord-Norge med Senterpartiets vekst det mest bemerkelsesverdige. På en rekke målinger de siste ukene har Sp passert Ap som største parti i både Nordland, Troms og Finnmark. Et estimat Jonas Stein ved Universitet i Tromsø har gjort for VG, gjengitt på Folkebladet.no i går, viser at Sp kan få hele 38 av 80 ordførere i Nord-Norge. Det er sensasjonelt. I dag har Sp elleve.

For Arbeiderpartiet må dette være svært dyster lesning. Slår dette til 9. september vil Ap være radert ut som det store makt- og styringspartiet i den nordlige landsdelen, med Høyre som den eneste reelle utfordreren. Nå er det Sp som plager Ap.

Senterpartiet har alltid vært bygdenes parti, med svært høy oppslutning i mange små kommuner, spesielt i Trøndelag og på Østlandet. Men tradisjonelt sett ikke i Nord-Norge. Bøndenes parti med vern om den private eiendomsrett som et viktig politisk tankegods har ikke slått til i nord. Inntil nå.

Og det handler ikke bare om å ta grep om kommunestyrer og ordførerklubber. Også i fylkespolitikken kan Sp ende opp med både fylkesordførere og fylkesråder — i hele landet, ikke minst i nord. Sp er imot regionreformen, men byr det seg maktposisjoner i fylkene så sier partiet ikke nei.

En annen styrke for partiet er at de kan forhandle både til høyre og venstre i politikken. I Både Lenvik og Tranøy har Sp gått ut av de rødgrønne rekker og satt seg ved samme bord som Høyre og Frp. Slikt blir det maktposisjoner av, og det kan skje i nye Senja kommune også.

Vi må tilbake til EU-kampen i 1994 for å finne et så sterkt Sp. Da var det kun èn sak det handlet om — nå er det flere, ikke minst flere omstridte reformer. Og i Nord-Norge har Trygve Slagsvold Vedums utspill om Oslo-makta slått an. Det store spørsmålet nå er om Sp-vinden vil fortsette med full styrke, eller løye fram mot valget.

Minileder: Hos han Lund

Hurtigrutens nye ekspedisjonsskip satser på Reine i Lofoten, Stavanger og Senja.

Og du kan kjøpe billett «nedpå ekspedisjon hos han Lund» — som Ragnar Olsen synger i sin vise om «Erling Jarl».