Senja-svarene du ikke får — dessverre

Drar innpå... 

Velgerne må gå til valgurnene med mange ubesvarte spørsmål

Folkebladet på lederplass 28. august 2019
leder

Meningsmålinga som Folkebladet presenterte sist lørdag forteller med all tydelighet at valget i Senja kommune kommer til å bli en thriller av historisk format. Men minst like spennende blir hestehandelen mellom partiene etter valget — når maktposisjonene skal fordeles.

SVs ordførerkandidat, Herbjørg Valvåg, argumenterer i et leserinnlegg i Folkebladet tirsdag for at Senterpartiet må gå ut og fortelle velgerne hvem de vil søke politisk fellesskap med — før valget. Bakgrunnen er at Sp på meningsmålingen oppnådde hele 22,3 prosents oppslutning — og ser ut til å gjøre et brakvalg. Valvåg mener at velgerne som vurderer å stemme Sp fortjener å få vite hvem Sp vil samarbeide med, og hvem partiet vil støtte som ny ordfører — hvis ikke toppfiguren Tom Rune Eliseussen går «all in» og satser på å bli ordfører selv.

Det spesielle med situasjonen i nye Senja kommune er at Sp både i Lenvik og Tranøy etter forrige valg søkte sammen med Høyre og Frp. Dersom dette skjer på nytt vil en slik konstellasjon med KrF på lasset oppnå 49 prosent av stemmene og få inn 22 av 45 representanter i det nye kommunestyret — dersom valgresultatet blir likt Folkebladets meningsmåling. Sp og Ap i samarbeid vil også gi 49 prosents oppslutning.

Med andre ord: Senterpartiet er i helt unik posisjon til å avgjøre hvem som tar makta i Lenvik. Men Herbjørg Valvåg vil ikke få sitt ønske innfridd. Dessverre. Slik er politikken. Senterpartiet vil avvente valgresultatet før man går i forhandlinger. Å avsløre om man velger Høyre eller Ap på forhånd kan føre Sp inn i «dødens posisjon» og svekke partiet i valget. Derfor får ikke velgerne vite.

Og for den saks skyld: Velgerne får heller ikke vite på forhånd hvilken side Senjalista, Venstre eller Miljøpartiet De Grønne (MDG) velger. Under ordførerduellen på Husøydagan kom det klart fram at disse tre partiene vil samarbeid der de får mest gjennomslag for sin politikk. Om de haver i den rødgrønne potten eller på blå side (eventuelt ispedd grønt) er med andre ord helt åpent.

Og alle disse tre partiene kan faktisk «risikere» å havne på vippen, helt alene. Så jevnt kan det bli mellom maktkonstellasjonene. Å være på vippen gir en enorm maktposisjon, som også kan være svært utfordrende.

Realitetene er uansett at velgerne i nye Senja kommune må gå til valgurnene med mange ubesvarte spørsmål — og vente på svaret ut over høsten. Både på hvordan maktfordelingen blir — og hvem som blir den første ordføreren i historien i Senja.

Minileder: Svin

Av ni nordnorske lokalmat-produsenter er svinekjøttprodusenten Målselv Mat plukket ut til Norges største matfestival, Matstreif.

Svinaktig bra!