Rødgrønn nærkamp

leder

Ingen tåkelagt tale når Jonas Gahr Støre omtaler sin hovedutfordrer i årets valgkamp: Sp skal ha anerkjennelse for å sette ord på folks frustrasjon, men de er svake på løsninger, sier Ap-lederen til VG og tilføyer at hans eget parti bestreber seg på løsninger, ettersom det er det som teller.

Velgerfolket synes imidlertid ikke å la seg overbevise. I en situasjon hvor målingsflertallet er gått tapt for regjeringspartiene, er det oppsiktsvekkende at det peker mot historiske bunnoteringer for det tradisjonelle styringspartiet på rødgrønn side. En opptelling i Klassekampen viser at 100 av Aps 200 ordførerkjeder er i spill, og to og en halv uke før valget sitter Sp med kort som trumfer det meste.

Under sin valgturné i Nord-Norge denne uken slo også Støre et slag for jernbane til Tromsø, den årtiergamle tanken som Ap hittil har oppbevart i møllposen. Både den omstridte sammenslåingen av Troms og Finnmark og Viken-konstruksjonen er noe Ap vil «se på».

Men Støre har forsikret at ”reversering” ikke inngår i vokabularet. Støtten til politireformen ble nylig «trukket», uten beskjed om hva Ap vil ha i stedet. Eksemplene kan listes opp – på forvaltningsreformer som Ap har vært med på, sett nødvendigheten av og i noen grad selv initiert, men nå vil bakke ut av.

Partier med en mer populistisk tilnærming har gjerne forenklede svar på hvordan vedtatte og iverksatte reformer kan oppheves. I valgkampens hete blir imidlertid de retoriske likhetstrekkene stadig mer hørbare når Ap skjerper kampen mot sin tidligere regjeringskamerat Sp. En blindtest med sentraliseringskritikk fra henholdsvis Støre og Vedum blir stadig mer krevende. Men i substans oppfattes Ap som en litt famlende Sp-etterdilter av et velgerfolk i varierende grad av opprør.

I sin analyse etter forrige valgnederlag kom Støre til at Ap hadde inngått for mange kompromisser med Solberg-regjeringen. Denne gangen vil analysen trolig handle om å forskreve seg i forsøket på å konkurrere med Sp og samtidig opprettholde rollen som et ansvarlig styringsparti. I en rødgrønn nærkamp kan det bli lite rom for en kommunevalgkamp hvor skolemat var planlagt som hovedsak. Enn si for å legge noen byggesteiner for en ny rødgrønn, Ap-ledet regjering.


Minileder: Surkelugg

USAs president Donald Trump avlyser sitt planlagte besøk til Danmark fordi statsminister Mette Frederiksen ikke er interessert i å diskutere Grønland-salg.

Fortvil ikke herr Trump, Grønland i Oslo kan du sikkert få billig.