Angrep på tryggheten

LEDER

TERRORANGREP: Blomster ble lagt ned utenfor moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum søndag kveld.  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

leder

Bildene vi hadde håpet å slippe: bevæpnet politi ved norske moskeer for å sikre årets eid-feiring.

Bildet vi ble spart for: en blodig arena med døde og lemlestede. Takket være heltemodig innsats fra møtedeltagere i Al-Noor-moskeen i Bærum lørdag, ble gjerningspersonen som bokstavelig talt skjøt seg inn i lokalet, overmannet før han rakk å gjøre større skade og før politiet nådde frem. Hendelsen etterforskes som forsøk på terrorhandling, og Politidirektoratet har gitt ordre om forebyggende tiltak i alle landets politidistrikter. Skyting mot gudshus og målrettede terroranslag ellers er gjengangere i internasjonale nyheter, men er handlinger som vi lenge har vært spart for her i landet.

Nå vil detaljene i lørdagens bilde være en sak for etterforskerne. Men det som hittil er fremkommet, er egnet til å styrke en alvorlig bekymring. Forut for moskéangrepet hadde den siktede en nettaktivitet med tydelig fartsretning. Det dreier seg om hyllest til massemorderne på New Zealand og i USA nylig, også Quisling ble trukket inn, alt sauset sammen med innvandringsfiendtlige holdninger. Og formålet med angrepet bærer terrorismens fremste kjennetegn, som er å skape frykt.

Budskapet er entydig i fordømmelsen av ugjerningen og støtteerklæringen til de rammede fra statsministeren og det politiske lederskapet: Dette skal ikke skje i Norge, her skal alle kunne tilbe sin gud - og for øvrig leve - i trygghet. Samstemt er også appellen til enhver om å demme opp for det religiøst/etniske hatet som gjør seg gjeldende i deler av folkedypet og som topper seg i et terrorangrep. Det gikk ikke mange minuttene etter angrepet før de mest forgiftede kommentarfeltene bekreftet hvilken oppgave samfunn her står overfor.

Helgens høynede politiberedskap var udiskutabelt nødvendig. Men det mest sannsynlige scenarioet var trolig ikke nye anslag fra et organisert terrornettverk, snarere fra andre i kategorien ”ensom ulv” som kunne la seg trigge av Bærum-hendelsen. Å overvåke nettet for å avdekke potensielt farlige einstøinger med forskrudde forestillinger, er en formidabel oppgave. Her må politiet sikres ressurser. For såkalt soloterrorisme, som vi har grufull erfaring med i Norge, står sentralt i samfunnets trusselbilde.

Minileder: Valgbommert

I Facebook-gruppen «Valgkamputvalg Tromsø Ap 2019» har det ligget en lenke til flere valgkampdokumenter for lokallaget i Google Disk, deriblant valgkampplanen, skriver Dagens Næringsliv.

En aldri så liten bommert eller en styrt lekkasje?