Nett-troll ut i sollyset

Plattformene får en karakter av ekkokamre

Folkebladet på lederplass 5. august 2019

GROVT: – For kvinnelige politikere, på alle nivåer, er sjikanen gjerne relatert til sex og utseende. Slike meldinger, den ene grovere enn den andre, gjør uvegerlig noe med lysten til å ytre seg offentlig, skriver Folkebladet på lederplass.  Foto: Ronald Johansen

leder

Trakassering, hets og trusler mot politikere er blitt et stadig voksende samfunnsproblem.

Dette twitret stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle (H): «Jeg unner alle å nyte ferien, men vi må alle tenke over hvordan vi kan bidra til å kutte klimautslippene.» En ganske kurant sommerhilsen, vil vel de fleste mene — men mer enn nok til å fyre opp nettroll og beslektede aktører.

Og da er det ikke politisk meningsbrytning som preger innleggene. «Jeg tror jeg har pult henne. Er ikke sikker», lød twittersvaret fra Arne Seland, en erfaren og profilert advokat, kjent fra blant annet Hemsedal-saken i 2017 og som bistandsadvokat i 22.-julisaken.

Westgaard-Halle, som forteller at hun aldri har møtt avsenderen, valgte å ta oppgjøret i det offentlige rom. Det gjorde hun rett i. For trakassering, hets og trusler mot politikere utgjør et alvorlig samfunnsproblem.

Mange kan berette om tilsvarende erfaringer som Westgaard-Halle. For kvinnelige politikere, på alle nivåer, er sjikanen gjerne relatert til sex og utseende. Slike meldinger, den ene grovere enn den andre, gjør uvegerlig noe med lysten til å ytre seg offentlig og i verste fall også med motivasjonen til å stille til valg eller gjenvalg.

Stortingspresident Tone W. Trøen varsler en kartlegging av uhumskhetene, med sikte på å gi politikerne et tryggere arbeidsmiljø.

Under en tidligere twitterstorm forklarte Seland via Advokatbladet at han bare håper å få folk til å våkne opp, at ytringsfriheten er under press, at det ikke er lov å være uenig med main stream lenger eller å være litt usmakelig for å få fram et poeng.

Med denne formen for logikk og virkelighetsoppfatning, eller fravær av begge deler, finner advokaten det nå naturlig å be Westgaard-Halle slutte å være så krenket hele tiden. Å gå ut offentlig med et stygt tilfelle av trakassering har definitivt intet med «krenkelseshysteriet» å gjøre.

Twitter og andre sosiale medier ble i sin tid hilst velkommen som en ny arena for offentlig debatt — og dermed et utvidet rom for ytringsfriheten. Men i økende grad får disse plattformene en karakter av ekkokamre, av grov trakassering og en dovegg for pubertale utgytelser.

Skal det være håp om et bedre klima og samtidig økt bredde i den offentlige debatten, må mange gode krefter bidra — og nettrollene sprekke i sollyset.

Minileder: Asfalt og tog

Fremskrittspartiet i nord har i en årrekke sagt at man vil prioritere asfalt og bedre veier foran Nord-Norgebanen. Nå har partiet snudd.

Og sluttet seg til toget av politikere og partier som nå krever skinner i nord.