Mer enn karakterer bør telle

«Karakterjaget» er overmodent for et supplement

Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix   Foto: Thomas Brun

leder

Det er på tide at opptaksreglene for universiteter og høyskoler endres.

Hvor fornuftig er det egentlig å skille mellom søkere med 6 i snitt og søkere med 6,1? spør Unge Venstre-leder Sondre Hansmark. I et innlegg i Dagens Næringsliv betegner han opptakssystemet ved universiteter og høyskoler som utdatert og i for stor grad basert på et usunt karakterpress.

Diskusjonen er gammel og aktualiseres med resultatene fra Samordna opptak. Årets utgave bekrefter en stadig mer knivskarp konkurranse om de mest ettertraktede studieplassene, med blant annet medisin i toppsjiktet.

I dag kan en sterkt motivert søker med de rette menneskelige egenskapene bli slått på målstreken av en søker med et mindre avklart forhold til «hva skal jeg bli?», men med én desimal ekstra, for eksempel i historie eller nynorsk fra videregående.

Iselin Nybø (V), statsråd for forskning og høyere utdanning, stiller seg positiv til å prøve ut nye opptaksformer, noe Universitet i Oslo har vært i gang med. Prosjektet gjaldt medisinstudiet og gikk ut på å teste nettopp motivasjonen, samt evnen til kritisk tenkning og mellommenneskelig forståelse. At det ikke ble satt ut i livet, hadde budsjettmessige årsaker. Det ble for dyrt.

Nå finnes det jo rutiner for å luke ut studenter som viser seg mindre egnet for jobben de sikter seg inn mot, en rutine som jo er viktigere i noen yrker enn i andre. Men studenter som dropper ut av studiet er heller ikke kostnadsfritt. For ikke å snakke om de samfunnsmessige kostnadene når en lege, prest eller lærer dropper ut av yrket etter få år. Testsystemet til UiO kan vise seg å være en rimelig forsikringsordning i den store sammenhengen.

Når testingen ble for dyr, skyldtes det ifølge rektor Svein Stølan at den måtte gjennomføres for alle søkerne, ut fra gjeldende regelverk. Å myke opp reglene, og å videreutvikle et testsystem som kombinerer smidighet og rettferdighet, burde være en overkommelig oppgave — også budsjettmessig sett.

Og opptakskriterier som favner videre enn toppkarakterdesimalene kan med fordel brukes i flere profesjonsstudier enn medisin. Som Nybø påpeker, må initiativet komme fra universitetene selv. Et godt prinsipp. Statsråden bør derfor være åpen også for budsjettmessige sider av saken. For «karakterjaget» er overmodent for et supplement.


Minileder: Festklar!

Etter et turbulent vorspiel med økonomiske utfordringer, er Finnsnes i Fest nå klar for ei heftig festhelg. Norges største utescene er rigget, artistene med Åge Aleksandersen i spissen er på tur nord — og et helt utmerket festivalvær er meldt.

Folkens, det blir fest!