Feilslått tro på etiketter

OPPSLUTNING: Takket være utvalg, kvalitet og fagkunnskap har Polet fortsatt sterk oppslutning i det norske folk, skriver Folkebladet på lederplass.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

leder

Overgangen til ensartede, grønnbrune sigarettpakker gikk smertefritt — så hva med å gjøre det samme med etikettene på alkoholholdige drikkevarer?

Organisasjonen DNT — Edru Livsstil mener det er et stort behov for nye grep i alkoholpolitikken. Ville Vinmonopolet eller tax free-hyllene blitt kjedeligere, eller hadde du taklet nøytral emballasje? spør generalsekretær Marit Barene i en kronikk i Bergens Tidende. Men spørsmålet er vel om et slikt tiltak ville ha noen effekt på alkoholkonsumet, og hva som ellers måtte påregnes av bivirkninger.

Et umiddelbart tilsvar kom fra den NHO-tilknyttede Vin- og brennevinleverandørenes forening: Da ville hele Vinmonopolordningen bli satt i spill.

Polet drives på dispensasjon fra EU/EØS-reglene, men med grunnleggende krav som gjelder såkalt tekniske handelshinder. Takket være utvalg, kvalitet og fagkunnskap har Polet fortsatt sterk oppslutning i det norske folk.

Og dette sentrale alkoholpolitiske virkemiddelet finnes det gode grunner til å opprettholde. For øvrig finnes det grunner til å dempe forventningene om at hyllemetere med grønnbrune etiketter ville dempe omsetningen.

Ja, det har blitt stadig færre røykere. Men nei, samtidig har det blitt stadig flere snusbrukere. De to kurvene har for første gang passert hverandre, og begge produktene har samme restriksjoner på emballasjen. Suksessen med røykekutt må skyldes andre tiltak, med reklameforbudet og røykeloven som de fremste, men trolig med sunnere livsstilstrender som en solid drivkraft. Så kunne man jo i folkehelsens navn dra etikett-tanken videre. Hva med sukkerholdig brus? Rødt kjøtt? Potetgull? Det finnes mye konsum som burde begrenses.

Bare fantasien setter grenser, heter det seg. Derfor kan det av og til være nødvendig å sette grenser for fantasien. En del ølmerker har — også — med lokal tradisjon og identitet å gjøre. Vin er — også — kultur. Alkoholholdige drikkevarer handler om både årganger og kvaliteter. Og om livsglede.

En alkoholpolitisk utfordring er å balansere tilgjengelighet mot helsemessige og sosiale aspekter. Hittil har myndighetene lykkes rimelig godt med å sikre oppslutningen om fornuftige restriksjoner. Og nordmenn er faktisk blant dem som drikker minst i EU/EØS-området.


Minileder: Ut i naturen

August (6) og Ludvig (9) gikk denne og forrige uke Senja på langs sammen med sin far. Åtte mil på åtte dager, kunne Folkebladet fortelle i går.

Her er har sofa og dataspill fått seg en alvorlig konkurrent for de to unge guttene — stå på!