Applaus til de frivillige

At Kultur-Norge stopper uten de frivillige er derfor en klisjé med et reelt innhold.

Folkebladet på lederplass 11. juli 2019

FRIVILLIGE: – Den uvurderlige innsatsen fra de mange tusen frivillige er selve grunnen og fjellet i Festival-Norge, skriver Folkebladet på lederplass. Marthe Ness Berntsen og Lena Paulsen var bare noen av mange frivillige under Rossfjordrocken.  Foto: Mathias Brobakk Nordgård

leder

Vi hyller alle de frivillige som bidrar til å skape kulturopplevelser.

Vi er allerede godt i gang med høysesongen for festivaler i landet, ikke minst her i nord. Det er et imponerende antall festivaler for enhver smak, spredt utover i både geografi, sjanger og størrelse. Noen bukker under og forsvinner, mens nye aktører kommer til.

Det snakkes mye om hva disse festivalene genererer av penger i det lokale næringslivet der de arrangeres.

Det er riktig, ikke minst på småsteder som opplever mangedobling av innbyggertall med påfølgende omsetning og vekst for det lokale næringslivet.

Men også her i Troms er festivalaktiviteten noe som generer masse næringsvirksomhet og penger.

Rossfjordrocken, Millionfisken, Finnsnes i Fest, Buktafestivalen i Tromsø og flere som for lengst er kjent langt utenfor fylkes- og landegrenser, men dette er bare noen få av ei lang rekke festivaler og bygdedager.

Entreprenørene og gründerne som står bak de forskjellige festivalene er således viktige aktører. Kreative, skapende og energiske mennesker som ofrer både fritid, helse og familieliv for å skape noe vi alle kan ta del i.

Likevel er det viktig ikke å glemme at det er den uvurderlige innsatsen fra de mange tusen frivillige som er selve grunnen og fjellet i Festival-Norge.

Hvert år tropper det opp tusenvis i alle aldre som jobber gratis for at vi andre skal kunne feste og nyte det kulturelle innholdet.

Det lages mat, kokes kaffe, skjenkes øl og brus, rigges scener, plukkes søppel, snekres, bæres, plastres og passes på.

Et estimert budsjett over hva de frivillige bidrar med i gratis arbeidskraft gir således noen ufattelige høye tall, penger festivalene ikke ville hatt mulighet til å betale i form av ordinær lønn.

Og de frivillige får tilbake festivalpass, gratis mat og den verdifulle erfaringen det er å jobbe i et kollektiv, der dugnadsånden er den gjennomgående kraften. Vennskap blir stiftet og CV-er utvides.

At Kultur-Norge stopper uten de frivillige er derfor en klisjé med et reelt innhold. Derfor kan det også være på sin plass å klappe de frivillige på skuldra og gi dem den takk de fortjener.

Uten dem ville nemlig festivalsommeren vært et stusslig skue.

Minileder: Rotteplage

Jordrotter har de siste årene invadert hager og åkre. I år er det spesielt ille. Roald Skredlund i Rossfjordstraumen har gått til krig mot skapningene, som ødelegger hagen — han har fanget 200 rotter på to uker i nyinnkjøpte feller.

Her snakker vi om rått parti.