Pisken i beredskap

Regjeringen har over lengre tid sett med uro på utviklingen i forbrukslånsmarkedet. 

leder

I går var det nye gjeldsregisteret på plass. Dermed kan den enkelte låntager på en enkel måte skaffe seg oversikt over sine lån. Men formålet med registeret er først og fremst at bankene skal få bedre mulighet til å vurdere sine lånesøkere – for å kunne luke ut søkere som har nådd eller passert taket allerede. Gjeldsregisteret er et nytt tiltak for å stanse den uforsvarlige delen av utlånsveksten her i landet. For varsellampene blinker når, ifølge NRK, 175.000 nordmenn i gjennomsnitt sitter med 427.000 kroner i rådyre forbrukslån. Da aner man hvorfor Luksusfellen på TV3 nærmer seg sin 20. sesong.

Og når summen av usikrede lån til skyhøye renter løper opp i rundt 110 milliarder kroner, påvirker det også stabiliteten i norsk økonomi. Selv om ting ikke skal dras ut av proporsjoner, skader det ikke å minne om den finanskrisen som startet i USA for 11 år. Krisen ble utløst av finansinstitusjoner som hadde gjort usikrede, råtne lån til en vekstnæring. Etter at regjeringen har strammet inn reglene for å markedsføre forbrukslån, har nok de verste utvekstene blitt mindre synlige – av typen «et tastetrykk og 50.000 er inne på konto», fra enda en bank.

Men fristelsene florerer fortsatt, i alle kanaler på og alle plattformer. Og en del potensielle kunder vil ha lettere for å feste seg ved mulig lånebeløp enn på ågerrentene. Å simpelthen forby reklame for forbrukslån – på linje med tobakk- og alkoholreklame – har vært et debattema i årevis. Det samme har forslaget om å innføre et straffeansvar for bankansatte ved uforsvarlig långiving. Og fortsatt kan forbrukslånbanker ganske uhindret selge sine fordringer på usikrede lån videre til inkassobransjen. Følgelig reduseres bankens risiko, og pengeinnkreverne har jo sine metoder – en lukrativ praksis for begge parter.

Ved åpningen av gjeldsregistrene forsikrer forbrukerminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) at han stadig har en pisk i bakhånd. Personlig ansvar for personlig økonomi er selvsagt helt grunnleggende. Men bankenes del av ansvaret er avgjørende. Med gjeldsregisterordningen har banker som driver på kanten av det forsvarlige, mistet enhver unnskyldning for ikke å kryssjekke lånesøkere. Men Ropstads pisk må fortsatt være godt synlig.


Minileder: Milliard-tog

Mandag slapp Jernbanedirektoratet sitt nye, oppdaterte kostnadsanslag på jernbane fra Fauske til Tromsø, med sidelinje til Harstad. En fullstendig utbygging vil ifølge direktoratet koste 113 milliarder kroner.

Det er ikke bare langt dette landet, det er dyrt også.