Bomkrise for Frp

Erna Solberg setter sin lit til at valgkampen vil dreie seg om mer enn bompenger

Folkebladet på lederplass 28. juni 2019

VEKKER: – Protestpartiet FNBs vekst har vært en vekker for flere, skriver Folkebladet på lederplass.  Foto: Frank R. Roksoy

leder

Frp har en markant tilbakegang og havner under 10-prosentmerket på en Norstat-måling for Vårt Land i går, en måling som bekrefter en tendens på tampen av vårsesjonen i Stortinget. Tydelig er også nestleder Terje Søviknes’ analyse: Velgerne våre sitter på gjerdet og avventer bompengeforhandlingene med regjeringspartnerne. Disse forhandlingene skulle Frp helst sett sluttført før sommeren. Men på NRK forleden måtte Siv Jensen senke ambisjonene til ”så raskt som mulig i august”. Følgelig har bomprotestpartiet FNB ganske fritt spillerom helt frem til starten på valgkampen. Lite lystelig for vei- og bilpartiet Frp.

Partiet gikk til forhandlingene med krav fra både et landsmøte og et ekstraordinært krisemøte i landsstyret om bompengekutt, det siste var nær ved å utløse også en regjeringskrise. Kravlisten preges av selvutnevnt og senere abdisert bompengegeneral Carl I. Hagen og ligger langt over hva Frp kan ha håp om å få gjennomslag for hos Høyre, Venstre og KrF. Det er imidlertid en klar erkjennelse, også hos statsministeren, at bompengene mange steder i landet har nådd et nivå som gjør det nødvendig å se på vei- og bypakkefinansiering med nye øyne.

Protestpartiet FNBs vekst har vært en vekker for flere. Men måten regjeringen hittil har møtt opprøret på, er lite imponerende. Et trekk i målingene den siste tiden er at både FNB og MDG tjener på striden, uten noen tilsvarende gevinst for motpolene Frp og Venstre på regjeringssiden. For øvrig burde Frp hatt gode muligheter til å selge inn sine resultater etter snart seks år med samferdselsminister. Merkbare kutt i bilavgiftene, mange nye, store veier med duft av nylagt asfalt, sterk økning i antall utslippsfrie biler.

Det bompengeforliket regjeringspartiene tar sikte på i august, må ivareta helheten i politikken. Men helheten oppildner vanligvis ikke velgerne i en opphetet valgkamp. Erna Solberg setter sin lit til at valgkampen vil dreie seg om mer enn bompenger, og opprørsgeneral Trym Aafløy hevder at FNB er «konkurransedyktig på andre områder også». Men knapt noen vil stemme FNB av andre grunner enn bompengekutt. Frp kunne saktens slutte seg til Solbergs forhåpninger. Men da gir partiet slipp på en gammel profileringssak og kjerneverdi.

Minileder: Het bølge

Hetebølgen i Sentral-Europa vil varme opp flere steder av Sørøst-Norge til helgen. – Det blir god og varm norsk sommer, melder statsmeteorologene.

Men her opp i det «kalde» nord lar sommeren vente på seg.