Å handle lokalt er et valg du tar

LOKALT: - Nettbutikken kan levere om en uke. Lokalt får du varer på dag, skriver Folkebladet på lederplass. 

På toppen får du godfølelsen av å støtte opp rundt lokalt næringsliv

leder

Butikkdøden rammer svært mange bygder og tettsteder, også i vår region. Dersom lokale butikker skal overleve, må vi våkne opp og endre holdninger. Hvis ikke vil vi garantert oppleve et større frafall i den lokale handelstanden enn vi har sett til nå.

Butikkdød og tomme vinduer rammer bykjernene i både Tromsø, Harstad og Finnsnes — og også mindre steder som Andenes. I en artikkel i Andøyposten fredag sier Lars Framvik, som eier og driver Andøy Sport, kloke ord. Han peker på at det å «handle lokalt» handler om noe større enn bare det å kjøpe en vare over disk i en lokal butikk. Det handler om å opprettholde arbeidsplasser, være et attraktivt bosted og sørge for skatteinngang til kommunen, som igjen fører til bedre tilbud til innbyggerne. Det handler kort og godt om å skape et levende lokalsamfunn.

Økt netthandel har åpenbart mye av skylda for den lokale butikkdøden. Ifølge DIBS årlige rapport, «Norsk E-handel», handlet nordmenn for 144,5 milliarder kroner på nett i 2018 — en økning på 17 prosent fra året før. Det er ingen grunn til å tro at folk i vår region er vesentlig forskjellig fra resten av landet på det området.

Men kanskje bør vi være det? Skille oss ut ved å handle mest mulig lokalt. Vi liker å skryte til andre av de flotte butikkene vi har både på Finnsnes og i andre tettsteder i regionen, men når for få av oss handler der til at det er lønnsomt å drive videre er skryt fattigmanns trøst.

Vi skjønner godt at noen ikke har råd til å la være å benytte seg av «supertilbud» på nettet, men de fleste av oss har definitivt råd til å bruke de få ekstra kronene det kanskje koster å handle varene lokalt. Tar du med alle de positive følgeeffektene av å handle lokalt, så tror vi de fleste vil komme ut i pluss når regnskapet gjøres opp.

Neste gang du vurderer å kjøpe en vare på nett eller et annet sted; tenk over om det blir så billig neste gang du står om morgenen en regnværsdag, og regnbuksa eller støvlene til ungen er full av hull. Er det ikke igjen butikker lokalt der du kan få kjøpt en ny bukse eller nye støvler, så har du det som kan karakteriseres som et problem.

Nettbutikken kan levere om en uke. Lokalt får du varer på dagen. På toppen får du godfølelsen av å støtte opp rundt lokalt næringsliv og viktig lokal samfunnsstruktur. Det er verdt å tenke på.


Minileder: Sans

Spanjolen Mauricio Gomes Hernandez var en av deltakerne på helgas Sans Senja Skyrace. «Det fineste løpet jeg noen gang har løpt», uttalte han etterpå.

Han har tydeligvis fått sans for Senja.