Rot med reiser og tillit til folkevalgte

STRAMMER INN: - Nå gjør Stortinget gjør ytterligere innstramminger i reglene for reiseregninger og diett. Det burde egentlig være unødvendig, og reglene som foreligger burde være tilstrekkelig, skriver Folkebladet på lederplass.   Foto: Trond Sandnes

Det finnes ingen unnskyldninger for slurv og juks som framstår bevisst

Folkebladet på lederplass mandag 15. april
leder

Tilliten til våre fremste folkevalgte er satt på en alvorlig prøve når tre stortingspolitikere på kort tid har rotet med reiseregninger.

At også stortingspolitikere kan gjøre feil er en selvfølge. Men det går noen grenser. De har et spesielt ansvar for å være pinlig nøyaktige når de forvalter offentlige penger, og for å ta vare på tilliten de har gitt.

Nå skal politiet etterforske Ap-representanten Hege Haukeland Liadal. Hun innrømmer å ha skrevet reiseregninger for reiser som ikke har funnet sted, og også for private ferieturer til utlandet. Hun skal ha ført opp lange kjøreturer til ulike møter som vertskapet ikke har hørt om. På samme tidspunkt la hun selv ut løpende Facebook-bilder fra hjemstedet eller familiehytta.

Nå blir hun gjenstand for etterforskning, og det er greit å få alle kort på bordet i en sak som rett og slett framstår som utrolig. Ikke minst fordi det i den siste tiden har vært sterkt fokus på nettopp slike saker, der andre folkevalgte har vært involvert.

Den som blir tatt i juks og snusk må selvsagt svare for det og ta de konsekvenser som måtte komme. Men slike saker rammer ikke bare den det gjelder. Det fører til at tilliten til våre folkevalgte generelt svekkes, og det kan skape en følelse av avstand mellom de styrende og de som blir styrt. Til sist kan det ramme tilliten til hele vårt demokratiske system.

Det er noe hele vårt demokratiske samfunn vil alle tape på og lide under. Vi forventer en høy etisk standard av våre fremste politikere.

Nå gjør Stortinget gjør ytterligere innstramminger i reglene for reiseregninger og diett. Det burde egentlig være unødvendig, og reglene som foreligger burde være tilstrekkelig. Men det sender i alle fall ut et signal om alvoret i saken, og at Strotingets administrasjon tar grep.

Vi har sett for mange metoo-saker og for mange saker med økonomisk snusk som rammer tilliten til folkevalgte. Både partiene og Stortinget som helhet må ta ansvar for å gjenopprette denne tilliten. Det kan bare gjøres ved at slike saker renskes vekk, og man kjører full åpenhet rundt prosessene.

Stortingspolitikere og andre sentrale politikere har stor reisevirksomhet og kanskje også stort tidspress i hverdagen. Men det finnes ingen unnskyldninger for slurv — i alle fall ikke slurv og juks som framstår bevisst.


Minileder: Glemmes ei

Ferga som i sommer settes inn i sambandet Botnhamn-Brensholmen blir igjen ei miniferge som bare tar 25 biler. Men neste år skal «alt bli så meget bedre» med større ferge, lover samferdselsråd Ivar B. Prestbakmo.

Det er notert. Og blir ikke glemt.