Riktig å avlive byelgen på Finnsnes

GOD (H)ELG!  Foto: Tegning: Trond Sandnes

Da er det greit å tenke på at vi har ei viltnemnd som raskt kan ta kloke avgjørelse og rykke ut.

Folkebladet på lederplass, fredag 12. april
leder

Vi liker det ikke, og det kan være hjerteskjærende. Men la det ikke være tvil; Det var riktig å avlive byelgen på Finnsnes onsdag.

Randi Aukland Nilsen fikk torsdag oppleve det mange over lang tid har fryktet skal skje; At byelgen går til angrep. Det har skjedd før — Folkebladet vet om tilfeller der elgen har vært agressiv og gått til angrep når folk har kommet mellom elgkua og en kalv. Men alvorlige skader har det ikke blitt.

Det var nære på torsdag morgen. Elgkua som Nilsen møtte på på gangveien mellom kirka og rådhuset midt i Finnsnes sentrum gikk til angrep, løftet klauven og traff henne i halve ansiktet, armen og skuldra. Brillene ble knust. Alle skjønner at dette kunne gått atskillig verre dersom elgkua hadde truffet hardere og andre steder i hodet.

Randi Aukland Nilsen kom i den ubehagelige situasjonen mange elg-eksperter beskriver som farlig; Midt mellom elgkua og kalven. Da føler elgkua situasjonen truende, og kan gå til angrep.

Viltnemnda rykket umiddelbart ut da de fikk hendelsen rapportert, og etter et par timer ble dlgen skutt ved Finnsnes barneskole. Elgkua var godt voksen, og hadde et foster i magen. Oksekalven ble spart, nettopp fordi det er en okse som viltnemnda regner med vil trekke seg unna byområdet og klare seg godt.

Men reaksjonene på hendelsen i Finnsnes sentrum og avlivingen lot ikke vente på seg på sosiale medier. Hele følelsesspektret spilte seg ut, fra de som er trist til de som er sint og forbannet på at elgkua måtte bøte med livet. Den som virkelig har grunn til å være sint er Randi Aukland Nilsen. Vi kan ikke ha det slik i sentrumsområdene av Finnsnes at folk skal gå rundt med frykt for elgens oppførsel, og ikke minst risikere å bli angrepet. Da er det bare en utvei: Avliving.

Byelgen har eksistert i Finnsnes sentrum i en årrekke. En hel rekke elger har trukket ned mot sentrum, enten alene eller med kalver. Det har vært forsøkt å jage dem bort med varirende hell. Elgene som de siste ukene har oppholdt seg i sentrum er åpenbart ikke redd for folk, der de har spankulert forbi bensinstasjoner og butikker og tvers over bygatene — og lagt seg til rette midt i boligområdene.

Vi bor i det noen liker å kalle for «Europas siste villmark», der store og små dyr ikke er en sjeldenhet, heller ikke at de nærmer seg folk. Men byelgen på Finnsnes har blitt alt for nærgående, og egentlig var det som skjedde onsdag ingen stor overraskelse. Før eller senere måtte det skje. Både Randi Aukland Nilsen og vi andre må bare prise oss lykkelige over at det tross alt gikk såpass bra denne gangen.

Det finnes slett ingen garanti for at det ikke skjer igjen hvis en ny byelg dukker opp. Da er det greit å tenke på at vi har ei viltnemnd som raskt kan ta kloke avgjørelse og rykke ut.


Minileder: Rystet

Fra 2021 mister NRK rettighetene til vintersport til Viasat, blant annet verdenscupen i langrenn, kombinert, hopp, alpint, snowboard og fristil.

Vi er rystet langt inn i folkesjela.