Aps Senja-nei — stort nederlagfor Støre

Landsmøte...  Foto: Tegning: Trond Sandnes

Det er ikke gitt at helgens landsmøte har bidratt til å styrke sjansene i særlig grad.

Folkebladet på lederplass tirsdag 9. april
leder

Ap-landsmøtets nei til konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er et voldsomt nederlag for partileder Jonas Gahr Støre.

Ekstatiske gledesscener utspilte seg ute på Youngstorget, der AUF-leder Ina Libak jublet over en «generasjonseier». Stemningen var mildt sagt mer delt innendørs, da Aps landsmøte sa nei til å konsekvensutrede oljevirksomhet i hele Lofoten, Vesterålen og Senja.

Lederskikkelser i LO brukte både «uryddighet», «svik» og «ikke den forutsigbarheten industrien er avhengig av» om vedtaket. For Jonas Gahr Støre fikk ikke gehør for sin advarsel mot å endre partiprogrammet — med det to år gamle LoVeSe-kompromisset — midt i den valgperioden det gjelder for. AUF har kjempet for denne saken i årevis og fulgt læreboken til punkt og prikke når det gjelder mobilisering og alliansebygging rundt om i fylkeslagene. Men en slik seier medfører både en konfrontasjon med Aps mektige tvilling LO og en svekkelse av partiets leder.

Nå skal det tilføyes at AUF ikke fikk gjennomslag for varig vern i den formuleringen Ap-landsmøtet endte opp med. Et varig vern kunne legge bånd også på havbruk og annen næringsvirksomhet, ifølge det som vel var ment som et kompromiss om 2017-kompromisset. Men slik fungerte det åpenbart ikke, her er det tilstrekkelig med et blikk på bildene av Støre og LO-toppene som forlater podiet i landsmøtesalen.

AUFs medspiller Bellona lover for sin del at varig vern av Trænarevet er neste etappe.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen forsøker å berolige egne rekker med at landsmøtet om to år har det «privilegium å kunne endre vedtaket» dersom en ny situasjon skulle tilsi det. Aps overordnede utfordring består imidlertid i å lansere en sammenhengende visjon hvor helgens LoVeSe-vedtak og «utvikling, ikke avvikling» av norsk oljevirksomhet knyttes sammen.

Jo mer en slik visjon kan konkretiseres, dess større mulighet for å gjenreises som et styringsparti i den nødvendige, grønne omstillingen. Det er ikke gitt at helgens landsmøte har bidratt til å styrke sjansene i særlig grad. Dessuten er det et paradoks at kampen og seieren — i likhet med nederlaget og skuffelsen — dreier seg om symbolpolitikk.

Symboler kan ha sin egenverdi. Men hverken en Ap- eller en Høyreledet regjering vil få gjennomført noen konsekvensutredning. Et slikt forslag vil uansett bli blokkert av regjeringspartnere på begge sider.


Minileder: Uten ly

Gymsaltaket på Heimly på Finnsnes har kollapset under snømengdene, og bygget er totalt ødelagt. Heldigvis ble ingen skadet.

Den gamle gymsalen levde ikke opp til navnet sitt.