«Ap-landsmøte med store saker og dårlige målinger»

LANDSMØTE: Hos Ap kan det ventes noen slag om både oljepolitikk, barnetrygd, skolemat, gratis barnehage, innvandring og atomvåpen, skriver Folkebladet på lederplass.  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Kan kompromissene gjøres vakre nok?

leder

I dag innledes Arbeiderpartiets landsmøte, med viktige saker for Nord-Norge — og dårlig nytt på meningsmålingene.

Konsekvensutredning eller ikke i Lofoten, Vesterålen og Senja, Forsvaret og jernbane i nord er de viktigste sakene for vår region. Blant delegatene fra regionen er debutanten Arnold Nilsen, toppkandidat i Senja Ap, Sørreisa-ordfører Jan-Eirik Nordahl og fylkestingsrepresentant Mari Siljebråten fra Bardu.

Delegatene på årets Ap-landsmøte møtes av målinger som bekrefter en trend — som dermed også er dårlig nytt. På Norstats kommunevalgmåling for NRK og Aftenposten peker pilen fortsatt ned, til et nivå fem prosent under valgresultatet i 2015, mens SV og Sp øker sin oppslutning, med rekorder i sikte.

Nå er det mye i det lokale mangfoldet som en landsdekkende kommunemåling ikke fanger opp. At Ap og Sp er jevnbyrdige og konkurrer om ordførervervet, er intet uvanlig fenomen. Men styrkeforholdet mellom styringspartiet Ap og dets rødgrønne partnere er i endring også på stortingsmålingene. Siste gjennomsnitt for alle målingsinstitutter gir Ap 44 mandater og Sp og SV 44 til sammen.

På Norstat-målingen øker SV med ett mandat, slik at den tidligere Stoltenberg-regjeringens juniorpartnere er større enn storebror. Dette handler ikke om marginer som forskyves, men om en ny situasjon. Da den rødgrønne regjeringen kom til makten i 2005 hadde Ap 61 og Sp/SV til sammen 26 mandater. «Jordskjelvvalget» i 1993, i EU-kampens dager, brakte Sp/SV opp på samme nivå som dagens rekordmålinger, 45 mandater. Ap fikk 67.

Sp og SV fremstår i dag mer som både konkurrenter og motpoler enn som framtidige regjeringspartnere, og begge synes å ha potensial til videre vekst. For øvrig kan endrede marginer på rødgrønn side like gjerne bety at Rødt og/eller MDG må regnes med i det parlamentariske grunnlaget for en Ap-ledet regjering — hvor Sp og SV vil gå forhandlinger med en helt annet styrke enn i 2005. Mot dette bakteppet entrer Jonas Gahr Støre i ettermiddag landsmøtets talerstol med et budskap om ny kurs for Norge.

Indre brytninger er normalt på et landsmøte. Hos Ap kan det ventes noen slag om både oljepolitikk, barnetrygd, skolemat, gratis barnehage, innvandring og atomvåpen. Men like viktig som nye reformer er hensynet til stø kurs og fast styring for Ap, særlig i spørsmål om olje og atomvåpen.

Støre henter gjerne frem Thorvald Stoltenbergs ord om at kompromisser kan være vakre. Men kan kompromissene gjøres vakre nok, løftet om fast styring overbevisende nok — til å lokke tilbake velgere som nå forsvinner i alle retninger og ut i et mer polarisert politisk landskap?

Minileder

Til laks åt alle

I første kvartal sprengte norsk eksport alle rekorder. Sjømat for 25 milliarder kroner ble sendt ut av landet.

De glade lakser i næringa kan smile hele veien til banken.