Stramt og litt gjerrig — helt nødvendig

Siv Jensen må trene på å si nei slik at det høres ut som ja

Folkebladet på lederplass 25. mars 2019

STRAMT: – Det er viktig at ledelsen i en regjering med rekordartet pengebruk hittil, nå tar konsekvensen av sin uttalte innsikt, parkerer tanken om å ta utgifter «under streken» og setter en tydelig standard for påkrevet stramhet, skriver Folkebladet på lederplass. Fra venstre statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen, kulturminister Trine Skei Grande KrFs Kjell Ingolf Ropstad.  Foto: Cornelius Poppe, NTB/Scanpix

leder

Erna Solberg mener landet går godt og at elendighetsbeskrivelsene fra opposisjonen er tull og tøys. Men hun advarer samtidig mot økt pengebruk. Det er viktig i gode tider.

Regjeringen og de fire partilederne innledet før helga første runde i dragkampen om 2020-budsjettet. Det forgikk i en atmosfære av optimisme og vekst i norsk økonomi. Pilene peker stadig opp for bedrifter over hele landet og på tvers av bransjer. Ledigheten er den laveste på ti år, og det er fortsatt høy aktivitet på norsk sokkel.

At vekstanslaget likevel må nedjusteres et par små hakk, skyldes skydannelser på den internasjonale økonomiske himmelen. Statsminister Erna Solberg levner derfor ingen tvil: Når det går så godt, blir hovedutfordringen at vi ikke kan bruke så mye penger. Løssluppenhet vil ramme bedriftenes konkurranseevne og snu de økonomiske pilene i feil retning.

Stramhet blir en krevende marsjordre når kostbare hjertesaker skal finansieres i tillegg til vedtatte løft og nye løfter: Vei-, bane- og forsvarsinvesteringer, pluss lærernorm og Granavolden-seiere i form av økt barnetrygd, mens økningen i pensjonsutgifter nå kommer for fullt, og statens inntekter fra bilistene stuper i takt med elbil-suksessen, for å ta noen spredte eksempler.

Satt på spissen: Å prioritere kan ikke lenger bety å velge blant nye reformer, men å finne steder å kutte. Hvilke poster på statsbudsjettet er modne for en overveid og godt forberedt reduksjon? Utfordringen blir ikke liten for ett ferskt og tre etablerte regjeringspartier som har to budsjetter igjen til å markere sin politikk før det avgjørende 2021-valget.

Det snakkes mye om en omstilling til en ny budsjettvirkelighet. Men det skal nok en del til før omstillingen slår ut i justerte konkurranseregler for kåringen av budsjettvinnere og -tapere. Situasjonen tilsier imidlertid mer helhetstenkning i regjeringskollegiet, med strek under kollegiet.

Og det er viktig at ledelsen i en regjering med rekordartet pengebruk hittil, nå tar konsekvensen av sin uttalte innsikt, parkerer tanken om å ta utgifter «under streken» og setter en tydelig standard for påkrevet stramhet. Her kan en ferdighet hos tidligere finansministere komme til nytte: Siv Jensen må trene på å si nei slik at det høres ut som ja.

Minileder: Ungt engasjement

Elever både i ungdomsskolen og på videregående går i protesttog og engasjerer seg tungt i klimakampen.

Flott at det virkelig er blitt godt klima for slikt engasjement blant de unge.