Bratt utforbakke for Venstre

Det er i unnabakke det går nedover... 

leder

Partileder Trine Skei Grande vil ikke ta det betente «krise»-ordet i sin munn. Men jovisst er det krise i Venstre.

I morgen åpner landsmøtesesongen i Norge, og Venstre er først ute. Det er et landsmøte som vil bli preget av meningsmålinger som har vært helt nede på usle 1,8 prosent — langt, langt unna sperregrensa. Så langt unna at partiet i praksis ville vært isolert og alene i norsk politikk, uten sete på Stortinget.

Med andre ord: Det går mot ei helg som blir både krevende og helt sikkert opprivende for noen. Trine Skei Grande er ikke på valg før neste år. Men det hersker neppe tvil om at lederposisjonen vil være tema både i korridorer, i barer og på hotellrom.

Venstre er forsåvidt vant med dårlige tall. Siden den store splittelsen i partiet på EU-saken i 1972 har Venstre flere ganger svevd mellom liv og død, men vist en nesten ufattelig evne til å reise seg igjen. Trine Skei Grande har vært utholdende, hun har ført partiet over sperregrensen etter krisetider, og hun har fått partiet inn i regjering — med viktige maktposisjoner. Og hun har sagt at hun leder partiet nå, og at hun stiller til ledervalg neste år.

Det blir neppe noen konkret lederstrid nå. Men det er åpenbart at flere sentrale Venstre-representanter stiller spørsmålstegn ved Skei Grandes lederevner, og hvordan hun oppfattes i deler av Venstres tradisjonelle velgerskare. Hun har gått på flere kraftige smeller, ikke minst gjennom uheldige karakteristikker av folk i egne rekker.

Partiet har andre kandidater. Spørsmålet er om noen av dem har evner til å samle partiet og skaffe en bedre profil utad. Og nettopp profil er et nøkkelord — og bør bli det på landsmøtet. Unge Venstre-leder Sondre Hansmark var stjerneklar på NRK Dagsrevyen tirsdag: : «Velgerne aner ikke hva vi står for». Det er en drepende karakteristikk av eget parti.

Venstre har en sterk posisjon i regjeringen, men det er vanskelig å få tak på partiets hjertesaker, og det er vanskelig å oppdage de politiske seirene. I en av de åpenbare hjertesakene, klima og miljø, framstår Miljøpartiet De Grønne både klarere og mer profilert. Det ser vi også på meningsmålingene, der MDG er klart over sperregrensen og over dobbelt så stor som Venstre på enkelte målinger. Og i distrikspolitikken er det Senterpartiet som «ruler».

«Situasjonen er alvorlig», gjentar Trine Skei Grande hver gang hun blir spurt om det er krise i partiet. Gallup-tallene er helt krise, og det som er alvorlig i situasjonen er at partilederen ikke har noe klar plan for hvordan partiene skal reise seg fra gjørma, komme opp fra knestående og få fram et politisk prosjekt som Venstre kan eie, heie på og vinne.


Minileder: På grensa

Alkoholsalget går ned i Norge, melder Statistisk Sentralbyrå.

Men tallene omfatter ikke taxfree og grensehandel. Så da går vel salget egentlig opp?