Nei, det er ikke sunt!

FARLIG: - Snus er farlig for folk og for helsen og for folkehelsen! Dette er bevist, skriver Folkebladet på lederplass.   Foto: Tom Benjaminsen

Dersom snus ikke skal smake som snus, bør det i alle fall ikke smake godt

Folkebladet på lederplass fredag 1. mars
leder

Når Frps helsepolitiske talskvinne, Åshild Bruun-Gundersen, i et leserinnlegg skriver at, sitat: «hver røyker som går over til snus eller e-sigaretter er en seier for folkehelsen», så er det like søkt som å se for seg at vegmyndighetene skulle hevde at alle dødsulykker som skjer i 70 kilometer i timen i en 80-sone, er en seier for trafikksikkerheten.

Snus er farlig for folk og for helsen og for folkehelsen! Dette er bevist — og det er velkjent. Snus ødelegger slimhinner, tenner og det er mer vanedannende enn røyk. Det er også minst like kostbart å være snuser som røyker. En røyker som går over til snusing er derfor ikke en seier for noen andre enn tobakksindustrien.

Røykeloven kom fordi røykerne måtte beskyttes mot seg selv, men aller mest fordi ikke-røykere måtte beskyttes mot de som røykte. Og da røykeloven kom, raste mange mot staten og helseminister Høybråten, akkurat slik vi raser mot aller endringer som medfører at vi som personer må endre våre vaner. Vi er vanedyr, og vi vil ha det som det er.

Bakgrunnen for Bruun-Gundersens utspill er at helsemyndighetene vil stramme til røykeloven, og forby snustyper med smakstilsetninger. Det mener Frp er feilslått politikk, og peker på at 31 prosent av befolkningen røyket fast i 2000, mot kun elleve prosent i 2017.

- Den dramatiske reduksjonen i antall dagligrøykere viser at dagens politikk fungerer, og Frp ser derfor overhodet ikke noe poeng i å gjøre livet kjipere for dem som allerede snuser, for igjen å sitere den helsepolitiske talskvinnen.

Problemet er at snus uansett er helseskadelig. Om dette stoffet dukket opp på markedet i dag, ville det etter all sannsynlighet blitt forbudt. Flere andre land har allerede forbudt det. At Norge strammer inn på reglene er, slik vi ser det, helt innafor.

Frp har i mange år være svært liberale i forhold til alkohol og tobakk. Det er selvsagt en ærlig sak, men det smaker av parfymert populisme når det kommer i en tid der Frp går kraftig tilbake på meningsmålingene.

Det er lov å snuse i Norge, men vi behøver ikke å tilby snus med smak verken til de som alt snuser, eller til de som av en eller annen grunn finner ut at de vil begynne med det. Det er overhodet ingen grunn til å gi verken de som snuser allerede, eller de som er i startgropa, noen gode grunner til å kjøpe snus. Dersom snus ikke skal smake som snus, bør det i alle fall ikke smake godt.


Minileder: Matematikk?

Sverige utklasset Norge på kvinnestafetten i langrenns-VM — etter at Norge har tatt rubbel og bit av individuelle gull.

Og vi som trodde at langrenn var matematikk.