113, arbeidsmiljøet og ansvar

BETINGELSER: - Blant de områdene vi ikke bør fire på, er rammebetingelsene til 113-medarbeiderne, skriver Folkebladet på lederplass. På bildet Charles Aune-Lundberg (43), opprinnelig fra Bardu, som har jobba som ambulansearbeider i rundt 20 år, og som nå deltar i dokumentarserien «113» fra NRK.   Foto: Maruis Fiskum

Når de utsettes for vold, trusler og alvorlig smitte er det naturligvis helt uakseptabelt

Folkebladet på lederplass torsdag 28. februar
leder

NRK-serien «113» har gitt oss et usminket og virkelighetsnært inntrykk av hverdagen til ambulansepersonell i nord.

De er villige til å strekke seg langt for pasienter som trenger akutt hjelp i et «velvoksent» geografisk område, men vi må ikke stelle oss slik, at arbeidsmiljøet til de som passer på oss går for lut og kaldt vann.

Gjennom de første episodene har vi latt oss imponere, både av NRK, ambulansepersonell og pasientene både i Midt-Troms, i Tromsø-regionen og i Nord-Troms som ser viktigheten av å fortelle sine historier. Salangsværing og regiansvarlig Helga Bones i NRK har sammen med sine kolleger på forbilledlig vis klart å presentere hvilke utfordringer og dilemmaer som oppstår, også nå liv står på spill.

I tillegg blir TV-seerne kjent med mennesker som må være helproffe og handlekraftige i møtet med mennesker i krise. Det handler om å balansere den integriteten og empatien som uvergelig vil være tilstede på en arbeidsplass, der man må yte sitt beste for medmennesker. Å være på denne knivseggen daglig krever sin mann og kvinne — noe Helse-Norge gjennomgående bestreber seg på.

Desto viktigere er det at arbeidsforhold og utstyr er topptrimmet til enhver tid. Det rimer dårlig med at Arbeidstilsynet nylig avslørte at helseforetaket systematisk nedorioriterer arbeidsmiljø, helse og sikkerhet for ambulansearbeidere. Slik kan det naturligvis ikke være, verken i det daglige når pulsen slår normalt, eller når det oppstår akutte situasjoner.

Når de utsettes for vold, trusler og alvorlig smitte er det naturligvis helt uakseptabelt. Da hjelper det ikke at den enkelte medarbeider har et kall som gjør at de strekker seg langt utenfor det man kan forvente.

I Kvænangen kunne NRK fortelle at ambulansemedarbeidere var helt uten kjennskap til at en pasient var bærer av antibiotikaresistente bakterie. Det er temmelig opprørende, og vi forstår det slik at dette er toppen av isfjellet etter at 108 av landets ambulansestasjoner har fått tilsynsbesøk. Verken i kommunehelsetjenesten eller spesialisthelsetjenesten kan man leve med slike rutinebrudd.

Uten stedlig akutt-tilbud er innbyggerne ekstremt avhengige av ambulansepersonell, i båt, bil eller fly. Man blir stadig dyktigere på livredding i prehospitale tjenester, men for mange er tidsfaktoren kritisk. Det er derfor struktur og organisering er så avgjørende for pasienter og de som står på barrikadene for bedre tilbud. Blant de områdene vi ikke bør fire på, er rammebetingelsene til 113-medarbeiderne.


Minileder: Ikke IKEA

IKEA skal likevel ikke bygge et gigantvarehus i Tromsø, og selger tomta på Håpet.

Håpet er ute for Tromsø, men faren for økt handelslekkasje fra Midt-Troms ble plutselig litt mindre.