«Absurde utslag i jakten på frynsegoder»

FINNSNES I FEST-SCENEN: ABSURUD: Regjeringen har startet en jakt på frynsegoder som sikkert er velment — men som gir helt absurde utslag, skriver Folkebladet på lederplass.   Foto: Steinulf Henriksen

Dette kan ikke en regjering som taler varmt for frivilligheten stå for

leder

Regjeringen har startet en jakt på frynsegoder som sikkert er velment — men som gir helt absurde utslag.

Finansminister Siv Jensen representerer et parti som vil forenkle byråkratiet. Men ordningene som er innført fra nyttår, der blant annet bonuspoeng og andre frynsegoder skal innrapporteres av arbeidsgiver, vil neppe bidra til avbyråkratisering — heller tvert imot.

Siv Jensen lover å lytte til innvendingene som er kommet, og sier at «ingen paragraf er hugget i stein». At skattefrie, arbeidsgiverbetalte parkeringsordninger ikke skal røres — fordi ingen av Jensens forgjengere har sett seg i stand til å trekke grensen mellom jobbrelatert og ikke-jobbrelatert parkering — har også skapt debatt.

Helt ut i parodien dras de nye reglene når de som stiller som frivillig vakt på festivaler, skal skattes av fordelen ved at de får en gratisbillett i hånda som takk for innsatsen. De frivillige skal riktignok fortsatt få jobbe «gratis» og skattefritt når de er på vakt, dersom gratis inngang «er nødvendig for å få tilgang til det stedet der den frivillige innsatsen skal skje», som det heter i finansministerens brev til Stortinget.

Hvis dette er forenkling og avbyråkratisering av Norge, må finansministeren komme på andre tanker. Siv Jensen slår nemlig fast at det ikke lenger er aktuelt med unntak for norske festivaler. Da Skatteetaten rettet samme krav til norske festivaler i 2011, reagerte daværende kulturminister Anniken Huitfeldt: Ingen frivillige på norske festivaler skulle skattlegges.

Dagens finansminister vil det annerledes. I alle fall i utgangspunktet. For nå er det full forvirring om endringene, blant annet om spørsmålet om hva som er skillet mellom kommersielle og frivillige festivaler. Det nye er at for kommersielle festivaler slår skatteplikten inn når «frynsegodene» overstiger 1.000 kroner i verdi. Men hva er frivillig, og hva er kommersielt? Festivaler som Millionfisken i Salangen og Finnsnes i Fest ligger trolig i en gråsone.

En slik skatteskjerping vil ikke bare skape uryddige, kompliserte forhold — det vil påføre arrangører og frivillige et skatteansvar som neppe er egnet til å fremme frivilligheten her til lands.

Det er svært overraskende at en finansminister fra Frp nå fronter skattlegging av nye områder, som tips i utelivsbransjen, skatt på diettreiser, bonuspoeng på reiser og kompensasjon for frivillig arbeid i kultursektoren. Det siste er rett og slett absurd, og må endres. Dette kan ikke en regjering som taler varmt for frivilligheten stå for.

Minileder

Forsvar?

Både dagens forsvarsminister, Frank Bakke-Jensen, og ikke mindre enn seks av hans forgjengere, måtte svare for seg i Stortingets høring om NH 90-helikoptrene, som er minst 14 år forsinket.

Det finnes knapt noe forsvar for investeringene.