Mediene — fortsatt viktige for alle

Det bør bekymre flere enn bare oss i media

Folkebladet på lederplass mandag 28. januar
leder

Norge har fått en sikkerhetsminister som for bare få måneder siden uttalte at hun ikke stolte på journalister. Nå som hun er minister har naturligvis pipa fått en helt annen lyd. Selvsagt stoler hun på journalister. Det var bare en svært spesiell situasjon som oppsto.

I USA har president Donald Trump avlyst alle pressekonferanser fra Det Hvite Hus. Bakgrunnen er at han misliker dekningen journalistene gir av dem. Presidenten og hans talskvinne Sarah Sanders mener det ikke er noen vits for dem å stille seg disponible for pressen fordi de altså ikke får den dekningen de vil.

Dette skjer samtidig med at Norge får sin første flertallsregjering på flere år. Det innebærer muligens at nasjonen blir mer politisk forutsigbar og stabil, men det innebærer også at svært mye vil bli avgjort i interne regjeringsmøter og gruppemøter.

Slikt opplever vi også i den lokalpolitiske hverdagen; Kommuner som styres av ett, to, tre eller flere partier i en sterk konstellasjon. Kutyme er at ved det minste tegn til uenighet i konstellasjonen, ber gruppeleder om gruppemøte, partene tar en runde inn bak lukkede dører og kommer ut med et omforent smil om munnen, og et enstemmig vedtak i bunnen.

Slik kan det altså bli i vårt øverste politiske organ, Stortinget, også. Legger man til de to forannevnte sakene; en nasjonal minister med et tydelig anstrengt forhold til pressen og en verdensleder med et enda verre ett, da ser man tendensen til pressens kår i 2019.

Det bør bekymre flere enn bare oss i media. Det bør bekymre hver og en at mulighetene til å stille kritisk spørsmål i økende grad reduseres. Det bør bekymre flere enn bare redaktører og journalister at pressen i økende grad framstilles som en gjeng elitister som nærmest formålstløst farer rundt og er kritisk, angivelig kun for å framstille seg selv i et såkalt politisk korrekt lys.

Det som skjer, er at de med makt i økende grad skjermer seg selv ved å framstille seg som ofre. Det gjør seg utilgjengelige, de svarer «ingen kommentar» eller de krever å bli intervjuet på e-post slik at kritiske oppfølgingsspørsmål blir umulig.

Og når de kritiske spørsmålene kommer, roper de samme om at de jo fikk rett. Det er all grunn til å være dypt bekymret.

Minileder: Kunstig

Oslo Høyre går til valg på å bygge kunstige badeøyer i Oslofjorden, for å få plass til alle som vil bade og trekke inn sjøluft.

Lever vi i samme land?