Mobilforbud i skoletida er fornuftig

MOBIL: Våre unge trenger å ha fokus på skolen når de er på skolen, skriver Folkebladet på lederplass.  Foto: Wilma Nora Dorthellinger Nygaard / NTB scanpix

Vi har ikke sett ett eneste godt argument for hvorfor mobilen må være med inn i timen

leder

Det er ulik praksis for hva skoleelever må gjøre med mobiltelefonen når de ankommer skolen. Å klare seg helt uten går fint og er fornufdtig.

Noen steder gjør de knapt noe, andre steder er det begrensinger i forhold bruk, mens enda andre steder er det krav om at mobilen leveres inn. Ikke overraskende har dette fått mange unge til å reagere. Spesielt de som må levere inn mobiltelefonen, synes kravet er alt fra teit til fullstendig hårreisende og ille, ja, tilsynelatende dødelig.

Det er ikke vanskelig å forstå ungdommene heller. Mobilen er ikke lengre bare en telefon, men nærmest også en del av kroppen. I den ligger det aller mest private, som meldinger, telefonlogg, Snap-strøm og bilder. Den er også hukommelsen din, og koblinga til alle dine sosiale aktiviteter.

Telefonen er det første vi sjekker på morgenen og det siste vi legger fra oss på natta. Mange av oss sjekker den sågar midtveis i natta også. Og vi går aldri noen steder uten den. Den er som Heimevernets gamle slagord, den er med overalt — alltid.

Og nettopp derfor er det viktig at skolene begrenser mobilbruken i skoletida i så stor grad som mulig. For selv om den er nærmest guddommelig i sin tilstedeværelse, så er den fortsatt uunværlig.

I arbeidslivet er det mange steder det ikke passer å være tilgjengelig hele tiden. Om man er pasient har man lite lyst til at legen er mer opptatt av at mobilen piper og blinker enn din helsetilstand. Er man i butikken, forsvinner handlelysta proporsjonalt med ekspeditørens mobilbruk.

Enkelte ungdommer har i det siste skrevet leserinnlegg der de nærmest fordømmer mobilfrie skoler. De viser til lover og regler for hvorfor skoleverket ikke kan ta fra de unge mobilene. De peker på at det er foreldrene som bestemmer og som har siste ordet.

Likevel har vi så langt ikke sett ett eneste godt argument for hvorfor mobilen må være med inn i timene. Vi har ikke hørt om noen som har tatt skade av å være uten den noen timer. Tvert om har man langt flere eksempler på hvordan mobilen har vært skadelig gjennom snikfotograring og bildedeling.

Våre unge trenger å ha fokus på skolen når de er på skolen. Mobilen kan være et verktøy, men fortsatt er det mer en distraksjon. Derfor er et forbud i skoletida helt i orden.

Minileder

Grei skrei

Europa-markedet hungrer etter skrei fra Senja, og fisken sendes nå avgårde for 35 kroner kiloen.

Endelig blir den eksklusive delikatessen fra nord satt skikkelig pris på.