Vi fortjener et rausere debattklima

DEBATTKLIMA: – Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann, Jon Helgheims uttalelser er nesten ikke til å tro, skriver Folkebladet på lederplass.  Foto: Bjørn Inge Bergestuen / Frp / NTB scanpix

Æreskjelling er en uklok politisk strategi

Folkebladet på lederplass torsdag 27. desember
leder

Hva gjør det med det offentlige ordskiftet at en Frp-tillitsvalgt kaller statsminister Erna Solberg for en landssviker?

«Direkte landssvik», skrev nestleder Maurith Julie Fagerland i Arendal Frp om at regjeringen Solberg godtar FNs migrasjonsregler. Fagerlands følgere på Facebook fikk en rask innføring i hva Fagerland selv la i begrepet. Hun la nemlig selv til: «verre enn de gjorde som fraterniserte med tyskerne».

Man skulle kanskje tro at mer sentrale tillitsvalgte i Frp ville distansere seg fra landssvikbeskyldningene, men dessverre har partiet andre tjenere som legitimerer våset. Innvandringspolitisk talsperson Jon Engen-Helgheim sa til Dagbladet at «vi må slutte å gå etter folk på grunn av ord og vendinger». «Jeg tar det (landssvik-anklagen) ikke veldig tungt».

Helgheims uttalelser er nesten ikke til å tro. Svaret kan ikke oppfattes som noe annet enn en legitimering av æreskjellingen av hans egen regjeringssjef. Selv Sylvi Listhaug, som ellers er kjent for være frittalende i slike spørsmål, fremstår som moderat. «Å bli kalt landssviker bør forbeholdes slike som Vidkun Quisling», konstaterte hun og fremholdt at debatten måtte tas «uten å ty til den type stempling av motstanderne.».

Asyl- og flyktningdebatt er det saksfeltet som oftest medfører at sinnene settes i kok i sosiale medier, men også andre saksfelt medfører tøffe utsagn. Det er trist. Tristessen i kommentarfeltene har sine motsvar, og godt er det. Politiker Jørn Martinussen fra Øksnes i Vesterålen, selv en hardtslående debattant, kan tjene som et eksempel til etterfølgelse.

For en kort uke siden sendte han et langt «kjærlighetsbrev» til mange av sine meningsmotstandere. For eksempel skrev han følgende til ordfører Karianne Bråthen i Øksnes: «Jeg får mange tilbakemeldinger om at du representerer Øksnes på en forbilledlig måte på de arenaene du er på. Jeg vet at det er krevende å være ordfører, og jeg håper at jeg med min fremferd ikke har bidratt til det i urimelig grad. I så tilfelle er jeg lei meg for det.»

Dette er en raushet vi altfor sjelden ser i politikken, og som mange av trollene i kommentarfeltene burde lære av. I all hovedsak foregår den politiske debatten i Norge verdige former — også i vår region. Det er vi glade for. Æreskjelling er en uklok politisk strategi.


Minileder: Bytte

I dag er den store byttedagen.

Kanskje en idè å bytte den feite julematen med noe sunnere? Eller ikke...